Terug naar actueel

De veldspuit van BBLeap geeft de plant waar die om vraagt

17 januari 2021
600481548cca1

Brabant hoort bij de wereldtop in hightech én kent traditioneel een krachtige agrarische sector. Hightech machines zijn dan ook steeds vaker terug te vinden op de Brabantse velden. Zoals de Leapbox van BBLeap: een hightech toevoeging aan een veldspuit die zorgt voor gezonde planten en een forse besparing aan gewasbeschermingsmiddelen. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert in de verdere ontwikkeling van de techniek.

Agrifood in Brabant

Deze nieuwe publicatie van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij geeft een gedetailleerd overzicht van de Agrifood-industrie in Brabant, inclusief de sterke punten en de kansen voor de regio.

"De Leapbox is een systeem met spuitstukken die op bestaande landbouwmachines gemonteerd worden en zo kunnen zorgen voor een specifieke dosering op plantniveau", zegt oprichter Peter Millenaar van BBLeap uit Gilze-Rijen. "Het systeem kan tot zo’n 200 pulserende spuitdoppen aansturen, waarvan de afgifte wel veertig keer per seconde kan wijzigen."

Onverwachte oplossingen

De eerste LeapBox is met succes ingezet in het praktijkcentrum voor Precisielandbouw van innovatieve akkerbouwer Jacob van den Borne uit Reusel. Van den Borne, die al tien jaar data verzamelt en altijd op zoek blijft naar een beter gebruik daarvan, is er alvast heel enthousiast over. Maar Millenaar wil meer. “We zijn geen boeren, we kunnen niet telen, we zijn een technologiebedrijf dat de boeren kan helpen met oplossingen waar ze zelf nog niet aan gedacht hebben.”

Uitbreiding agritech sector

Millenaar is zich ervan bewust dat hij met BBLeap tot de voorlopers behoort. “Het is van belang dat de agritech sector zich snel verder uitbreidt. Liefst met partijen die niet alleen grote beloftes verkopen, maar daadwerkelijk bijdragen aan nieuwe producten.”

Open platform

De Leapbox is het eerste maar zeker niet het enige project van BBLeap. Op termijn is er ruimte voor nieuwe producten: de LeapJet, de LeapCat, de LeapSoil, de LeapCrest en de LeapPlus. Allemaal systemen die erop zijn gericht om op plantniveau te zorgen voor optimale groeicondities. Millnaar: “Met sensoren en camera’s kunnen we straks de juiste dosering op basis van de actuele behoefte toedienen. Dat hoeft overigens niet allemaal door onszelf bedacht te worden. We hebben een open platform waarop ook andere producenten of technologieën kunnen aanhaken.

Zo zorgen we er samen voor dat de markt er gebruik van kan gaan maken en dat we samen de grootste bijdrage leveren aan de noodzakelijke transitie om de landbouw klimaatneutraal te maken.”

Meer weten over kansen voor hightech bedrijven in de agrosector?

Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures