Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Dit was LEVEL UP 2023 - hoogtepunten van hét event voor de startup community

Dit was LEVEL UP 2023 - hoogtepunten van hét event voor de startup community

Op maandag 25 september kwamen zo’n 700 startups, investeerders en andere professionals uit het startupecosysteem samen in een uitverkocht Evoluon tijdens LEVEL UP, hét event voor de nationale en internationale startup community.

We kijken terug op een inspirerende dag vol ervaringen, kennisdeling en netwerken. Het ene onderwerp nog interessanter dan het andere, met vele hoogtepunten. We lichten er graag een paar uit in deze korte terugblik.

Unieke samenwerking

LEVEL UP is een gezamenlijk initiatief van BOM, The Gate, Brainport Eindhoven en BRAVENTURE, gesupport door vele Brabantse partners, zoals REWIN, BIM, AgriFood Capital, Midpoint Brabant, Rabobank en Gemeente Eindhoven. Nooit eerder sloegen zoveel partners de handen ineen voor een event van deze orde van grootte. De unieke samenwerking wierp zichtbaar haar vruchten af, als mede-organisator zijn wij erg trots op deze zeer geslaagde gezamenlijke prestatie.

Constantijn van Oranje constateerde tijdens de opening van LEVEL UP dat Brabant, ondanks de grote stappen die gezet zijn, nog lang niet aan zijn limiet zit.

Brabant is founders powerhouse

Constantijn van Oranje opende LEVEL UP en sprak daarbij de gevleugelde woorden: "Focus op wat de start-up-founders echt nodig hebben en beperk je daarbij niet tot de lokale omgeving. Door je grenzen open te gooien kan Brabant pas echt die magneet voor de wereld worden." De ongeveer 1500 start-ups die nu actief zijn in Brabant laten zien dat er een levendig ecosysteem aan het ontstaan is, maar Brabant zit nog lang niet aan zijn limiet, concludeerde Constantijn.

Mede-organisator Jeroen van Woerden (Managing Director The Gate) beaamde dat: “Het gaat niet alleen om Brabant. We kijken naar heel Nederland en daarbuiten, want dat is de enige manier om de juiste waardepropositie, het beste team en goede financiering te organiseren. Dan kun je groeien en impact creëren.”

Gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant Martijn van Gruijthuijsen gaf aan hoe belangrijk dat is: “Start-ups kunnen ons de oplossingen bieden die andere bedrijven niet hebben. Specifiek voor Brabant is dat niet alleen zichtbaar in een enorme makerscultuur maar ook in een sfeer van samenwerken. Als overheid willen we die twee zaken stimuleren. Samen zorgen we ervoor dat die startups zich succesvol naar the next level kunnen ontwikkelen.”

Onze eigen CEO Brigit van Dijk – Van de Reijt legde uit welke rol de BOM daarin kan spelen: “In feite rollen we de rode loper uit voor start-ups met de zaken waar ze echt behoefte aan hebben: kennis, netwerk, kapitaal.”

Startups kunnen de oplossingen bieden die andere bedrijven niet hebben Martijn van Gruijthuijsen - Gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling bij de provincie Noord-Brabant

Ambitieuze startups een podium

En netwerk, kennis en kapitaal is eigenlijk ook precies wat LEVEL UP te bieden had. Dat, én een podium voor tientallen ambitieuze startups. Zo sprak Hans de Neve van Carbyon tijdens een van de 16 workshops over ‘Alternative business models for climate action’. Verder was er een investeerderscafé waar startups als Autoscriber en Morphotonics pitchten ten overstaan van een panel investeerders. Tot slot werden de 40 meest veelbelovende startups uit Brabant uitgelicht tijdens de Brabant40 awardshow.

Inspirerende keynotes

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de keynotes, waar Kees Aarts, CEO van Protix, naast Camilla van den Boom (Oprichter sturrm.) en Maxim Oei (CTO Picnic Technologies) voor honderden mensen zijn visie deelde met een enthousiast publiek, waardoor volop interactie ontstond en interessante dialogen ontstonden.

Relement winnaar Brabant40

Tijdens een wervelende awardshow als slotstuk van LEVEL UP werd Relement door jury Ellen de Brabander en Janneke Niessen uitgeroepen tot winnaar van de Brabant40 - de meest succesvolle Brabantse startup die bijdraagt aan het oplossen van een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) overhandigde de prijs aan CEO Roger Blokland. Runners-up voor de Brabant40 van dit jaar waren AgroExact en VivArt-X. Scy Dye won deze eerste editie de publieksprijs met de meeste van de bijna 3.000 uitgebrachte stemmen.

Nieuwe startup prijs Brabant40 

De Brabant40 award is een nieuwe startup prijs, in het leven geroepen door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), BRAVENTURE, AgriFood Capital, Brainport Development, Midpoint Brabant, REWIN, Bossche Investerings Maatschappij (BIM) en The Gate. De nieuwe prijs is bedoeld om de ondernemende en innovatieve geest in de provincie Brabant onder de aandacht te brengen.

Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken & Klimaat overhandigde de Brabant40 award aan winnaar Relement.  

Startups motor van bloeiende economie

Tot slot benadrukte minister Adriaansens het belang van startups in een moderne economie. “Ons beleid is gebaseerd op vier pijlers: innovatief zijn, duurzaam zijn, een sterk Nederland ondersteunen in een veerkrachtig Europa en ervoor zorgen dat iedereen kan meegenieten van die bloeiende economie. Startups zijn de basis voor al deze pijlers. En hier in Brabant weet je dat dit vooral geldt voor deep tech startups.”

Adriaansens voegde toe dat evenementen als LEVEL UP en de Brabant40 awards belangrijk zijn om het start-up ecosysteem te versterken. “Het stelt de community in staat om het prachtige werk dat gaande is te laten zien en te delen.”

Dit artikel is geïnspireerd op de artikelen van Innovation Origins. Een overzicht van alle IO-artikelen over LEVEL UP vind je hier.