Terug naar actueel

Doorbraak Trammpolin® op Amerikaanse markt

23 januari 2020
5e295ae497b7c

De Trammpolin® meniscusprothese, ontwikkeld door ATRO Medical, is door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) opgenomen in het Breakthrough Device Program. De prothese krijgt hierdoor een voorkeursbehandeling van de FDA waardoor een versnelde toegang tot de Amerikaanse markt mogelijk wordt. BOM Brabant Ventures is één van de partijen die in de ontwikkeling van de Trammpolin® heeft geïnvesteerd.

Volgens de FDA is de Trammpolin® prothese een unieke en potentieel effectievere behandeling voor patiënten met schade aan hun kniegewricht. Slijtage en beschadiging van de meniscus is een belangrijke oorzaak van osteoartritis, een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit in Europa en de VS. De prothese vervangt de beschadigde meniscus, met de bedoeling om kniepijn te verminderen en de mobiliteit van de patiënt te herstellen.

5e295b7fd96f3

Het doel van het Breakthrough Device Program is om patiënten en zorgverleners versneld toegang te bieden tot effectieve medische innovaties. Deelnemers aan het programma krijgen voorrang bij FDA-beoordelingen. De FDA biedt ook meer transparantie met betrekking tot de vereisten voor toetreding tot de Amerikaanse markt.

CEO Jan Hunik van ATRO is blij met de toetreding tot het programma: “We hebben nog behoorlijk wat werk te verrichten voordat we toegang krijgen tot de Amerikaanse én de Europese markten. Maar de FDA onderschrijft hiermee onze overtuiging dat de Trammpolin® prothese een belangrijke invloed kan hebben op het leven van patiënten met chronische kniepijn. We kijken uit naar de samenwerking met de FDA en zijn ervan overtuigd dat we hiermee de tijdlijnen in de Verenigde Staten kunnen verkorten."

“ATRO kan met haar implantaat voor een doorbraak in de orthopedie zorgen”, zegt Jeroen Siemes, Senior Investment Manager Medtech bij BOM Brabant Ventures. “Het is positief om te zien dat ook de FDA dit onderkent en ATRO opneemt in haar Breakthrough Device Progam. Het is tot dusverre maar weinig Nederlandse bedrijven gelukt om deze status te verkrijgen. Dit is een heel mooie erkenning.”

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures