Terug naar actueel

Duitse en Nederlandse innovatie in agritech nodig voor toekomstige landbouw

30 mei 2022
62946eb322548

De Duitse en Nederlandse agritech sector zoeken samen naar technologische antwoorden op wereldwijde uitdagingen.

Tijdens een bezoek van een Nederlandse delegatie van agritech bedrijven en kennisinstellingen uit Brabant, Limburg en Oost Nederland aan de regio Osnabrück blijkt hoe veelzijdig de kansen voor grensoverschrijdende samenwerking zijn.

De Europese landbouw staat voor grote uitdagingen waarvan klimaatverandering en een tekort aan arbeidskrachten slechts een paar bekende voorbeelden zijn. Duidelijk is dat er veel technische innovatie nodig is om de problemen voor te zijn. Alleen daarom al is er voldoende reden voor experts uit de Duitse en Nederlandse agritech sector om elkaar op te zoeken.

Na eerdere inspiratiebezoeken van Duitse agritech specialisten aan Nederland, bezoekt nu een delegatie van Nederlandse ondernemers de regio Osnabrück om een goed beeld te krijgen wat er in deze regio gebeurt. En dat is indrukwekkend en veel, zegt Hans Brouwers van Oost NL die de reis samen met Mark Koppers van BOM Brabant en Rob Pijpers van LIOF organiseert. “Agrotech Valley en de Nederlandse deelnemers zien veel aanknopingspunten om meer samen te werken om kennis te delen, elkaar te inspireren maar ook via samenwerking in projecten en individuele contacten.”

6294704c061b6
Mark Koppers (BOM Brabant), Rob Pijpers (LIOF Limburg) en Hans Brouwers (Oost NL). Foto: Duitslandnieuws Foto: Duitslandnieuws

Duitse en Nederlandse agritech zoeken samen naar duurzame landbouwtools

De Nederlanders krijgen een driedaagse rondleiding van het Agrotech Valley Forum, dat de belangrijke spelers in de regio verbindt om de digitale en duurzame transitie van de landbouw te stimuleren.

Voorzitter Dr. Henning Müller van Agrotech Valley Forum vindt het zoeken naar manieren waarop de Duitse en Nederlandse agritech sector beter kan samenwerken van groot belang. “Globale transities zoals klimaatverandering, de toenemende schaarste aan hulpbronnen en vergrijzing, hebben een toenemende impact op de landbouw en voedselindustrie.”

De agritechsector is als technologieleverancier volgens Müller extra gevraagd om de landbouwsector de tools voor de toekomst te bieden. “Dankzij de techniek kunnen boeren zuiniger en daarmee duurzamer werken. De hele waardeketen van de landbouw moeten we op een nieuwe manier inrichten om duurzamer te worden. Hiervoor heb je nieuwe verdienmodellen nodig die de mogelijkheden van digitalisering benutten.”

De wereldwijde uitdagingen voor de landbouw zijn zo groot, dat Duitsland en Nederland wel moeten samenwerken, stelt Müller. “We moeten internationaal op veel terreinen samenwerken. Grensoverschrijdende coöperatie met innovatieve Nederlandse partners biedt voor ons enorme kansen.”

Klik op deze link voor het volledige artikel op de website van Duitsland Nieuws.

Meer weten?

Mkoppers bom nl

Mark Koppers

Teamlead International Trade
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures