Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Eindhovense startup ATOgear lanceert digitale hardloopcoach ARION op de London Marathon

Eindhovense startup ATOgear lanceert digitale hardloopcoach ARION op de London Marathon

Na een spannende reis van onderzoek naar een marktrijp product introduceert de Eindhovense startup ATOgear vandaag ARION, een next-generation wearable voor hardlopers voor het verminderen van blessures en optimaliseren van prestaties. Dankzij geavanceerde sensortechnologie krijgen hardlopers tijdens het lopen aanwijzingen voor het verbeteren van hun techniek. Met de bijbehorende smartphone-app kunnen hardlopers bovendien terugkijken naar details en analyses van hun gelopen track en de prestaties en progressie bijhouden. ARION helpt niet alleen loopsnelheid en loopduur te verbeteren, maar vooral ook blessures te voorkomen.

Na het overwinnen van een aantal obstakels in het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar een waardevol consumentenproduct is ARION klaar voor groei naar internationale markten. Hiervoor vindt tevens een nieuwe financieringsronde plaats. ATOgear is nu actief in voorbereiding op een equity-crowdfunding campagne en treedt in contact met partijen die financiering en expertise in kunnen brengen om de productie verder uit te breiden, de onderneming te laten groeien en op nieuwe markten te introduceren. 

De BOM


ATOgear haalde vorig jaar een financiering op bij de BOM voor de doorontwikkeling en productiestart. ARION is sinds januari 2018 verkrijgbaar in een selectie winkels van Runnersworld, onder andere in Eindhoven, Amersfoort, Haarlem, Hoorn, Purmerend en Groningen. Nu vindt de officiele introductie in de UK tijdens de London Marathon op plaats. Ook kunnen online orders geplaatst op www.arion.run

ARION bestaat uit ultra dunne smart inlegzolen met nauwkeurige druksensoren die onder andere het landingspunt en de afwikkeling van de voeten meten. De signalen worden in real-time verwerkt door compacte footpods. Op basis van de data geeft een geautomatiseerde Artificial Intelligence-coach direct aanwijzingen om de looptechniek te verbeteren, blessures te voorkomen en prestaties te optimaliseren. Door de persoonlijke realtime feedback op smartphone is de ARION voor veel lopers van toegevoegde waarde. De achterliggende technologie is gebaseerd op 7 jaar wetenschappelijk onderzoek bij TNO en uitvoerige tests onder zowel professionele lopers als amateurlopers. Dankzij de uitgebreide analysemogelijkheden en inzichten is ARION ook uitermate geschikt voor hardloopcoaches. 

Blessures verminderen

Co-founder en CEO Andrew Statham werkt al sinds 2008 aan de achterliggende technologie van ARION – aanvankelijk als onderzoeker voor zijn toenmalige opdrachtgever TNO, een organisatie die wetenschappelijke kennis toepasbaar maakt voor bedrijven en overheden. In 2015 startte Statham met co-founder en CTO Jurgen van den Berg ATOgear en verzamelde een expertteam om de technologie door te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor een breed consumentenpubliek. ARION is hiervan het resultaat.

ARION Smart Insole: Transform your running technique | Promo

“Het is geweldig om te zien dat jarenlange research en tests hebben geleid tot een effectief en betaalbaar product waar de hardloop community baat bij heeft”, zegt oprichter Andrew Statham. “30 tot 50 procent van de hardlopers krijgt binnen een jaar last van blessures, onder andere door verkeerde looptechniek. Het is ons doel om blessures onder zowel professionele als recreatieve lopers met 50 procent te verminderen door het verbeteren van de techniek met ARION. Dankzij uitgebreide tests weten we bovendien dat ARION bij de meeste hardlopers de prestaties tot 30 procent kan helpen verbeteren.”

“Dankzij zijn ervaring bij TNO en achtergrond als wetenschapper in natuurkunde en bewegingswetenschappen, kent Andrew de uitdagingen van hardlopers en technologische mogelijkheden door en door”, zegt Bart Mul, Investment manager bij de BOM. “Hij heeft de uitgebreide onderzoeken mede zelf gedaan bij TNO en weet de behoeften van zijn doelgroep perfect in te vullen met deze oplossing. Wij zijn trots dat we mogen bijdragen aan de productontwikkeling van ARION en de groei van start-up ATOgear.”

Meer weten?