Terug naar actueel

€ 1 miljoen voor zelfrijdende robot voor aspergeoogst

19 december 2019
5dfb6b140f9fd

Brightlands Agrifood Fund, Future Food Fund en BOM Brabant Ventures investeren € 1 miljoen in AvL Motion. De investering wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling en introductie van een zelfrijdende robot voor het oogsten van asperges en de verdere opschaling van de organisatie. De eerste robot is al komend voorjaar actief.

De eerste AvL robot wordt ingezet op de aspergevelden van launching customer Johan Neessen in het Noord Limburgse Grashoek. In het voorjaar van 2021 wil AvL nog eens vier machines operationeel hebben. De robot zal worden doorontwikkeld zodat ze in de tweede helft van 2021 ook geschikt is voor het oogsten van andere gewassen die selectief geoogst moeten worden, zoals groene asperges en bloemkool.

Lagere kosten en hogere kwaliteit zorgen voor een attractieve business case.
Arno van Lankveld

Arno van Lankveld, CEO en oprichter van AvL Motion: “Door mijn achtergrond in de aspergeteelt heb ik ervaren dat telers worstelen met het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel voor het oogsten van asperges. Dat is eigenlijk de drijfveer geweest achter de ontwikkeling van de robot. Met deze machine is maar een fractie van het huidige personeelsbestand nodig. De lagere kosten en de hogere kwaliteit van de geoogste asperges zorgen voor een attractieve business case.”

AvL Motion, gevestigd in Westerbeek, werd opgericht in 2016 en is volledig gericht op het automatiseren van arbeidsintensieve teelten en uitdagingen helpen oplossen met moderne technieken en een praktische instelling. Het uitgangspunt daarbij is: het inzetten van duurzame techniek voor arbeidsbesparende oplossingen. De ontwikkeling van de autonome asperge-oogstrobot is mede mogelijk gemaakt door  Brabants Startup Fonds, OndernemersLift+, Agrifood Capital, de Rabobank en verschillende technische bedrijven in de regio Brabant en Limburg.

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures