Eyeo maakt vandaag bekend dat het € 15 miljoen heeft opgehaald in een seedfinancieringsronde. De ronde is geleid door imec.xpand en Invest-NL, met deelname van QBIC Fund, High-Tech Gründerfonds (HTGF) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Eyeo brengt een revolutie teweeg in de markt voor beeldsensoren voor consumententoepassingen, industrie, XR en beveiliging door de lichtgevoeligheid van sensoren drastisch te verhogen. Dankzij deze doorbraak worden verbeteringen in beeldkwaliteit, kleurprecisie, resolutie en kostenefficiëntie mogelijk die tot nu toe onhaalbaar waren voor smartphones en andere toepassingen.
Het opgehaalde bedrag wordt gebruikt voor de ontwikkeling van evaluatiekits, de voorbereiding op grootschalige productie van het eerste sensorproduct, en het uitbreiden van commerciële samenwerkingen om deze technologie naar de markt te brengen.
Het probleem: verouderde kleurfilters blokkeren 70% van het licht, wat prestaties van sensoren belemmert
Al tientallen jaren gebruiken beeldsensoren rood, groen en blauw als kleurfilters op elke pixel om kleurbeelden vast te leggen. Maar die filters blokkeren een groot deel van het binnenkomende licht, waardoor de camera minder gevoelig is. Bovendien beperken ze het verkleinen van pixels tot boven de 0,5 micrometer. Deze beperkingen hebben de ontwikkeling van cameratechnologie afgeremd en maken het moeilijk om zowel de beeldkwaliteit als de efficiëntie te verbeteren.
In smartphones proberen fabrikanten dit te compenseren door grotere sensoren – en dus grotere camera’s – te gebruiken, om meer licht op te vangen. Dit verbetert de prestaties bij weinig licht, maar maakt toestellen dikker en zwaarder. Voor slankere telefoons en opkomende toepassingen zoals robots en AR/VR-apparaten zijn compacte, lichtgevoelige sensoren essentieel – met minimale afmetingen, laag energieverbruik en hoge beeldkwaliteit.
De doorbraak: kleurensplitsing via verticale golfgeleiders
Eyeo ontwikkelde een volledig nieuw ontwerp voor beeldsensoren dat traditionele kleurfilters overbodig maakt. Met behulp van verticale golfgeleiders wordt het binnenkomende licht opgedeeld in kleuren en gericht naar de juiste pixels. Hierdoor kunnen sensoren bijna al het licht benutten – wat leidt tot een verdrievoudiging van de lichtgevoeligheid ten opzichte van bestaande technologieën. Dit is vooral waardevol bij weinig licht, waar huidige sensoren moeite hebben om heldere en betrouwbare beelden te leveren.
In tegenstelling tot traditionele filters, die delen van het kleurenspectrum blokkeren en vervolgens via software moeten worden aangevuld, ontvangen eyeo’s pixels volledige kleurinformatie. Dat verdubbelt direct de resolutie en levert scherpere, gedetailleerdere beelden op. Ideaal voor toepassingen waar precisie telt, zoals rekenkundige beeldvorming (computational photography), machine vision en spatial computing.
Jeroen Hoet, CEO van eyeo: “Eyeo herdefinieert beeldregistratie door een einde te maken aan technologische beperkingen die al decennia bestaan. Al het binnenkomende licht benutten en de resolutie drastisch verbeteren is pas het begin. Deze technologie maakt nieuwe toepassingen mogelijk, van ultracompacte sensoren tot betere prestaties bij weinig licht, extreem hoge resolutie en maximale beeldkwaliteit. We verbeteren niet alleen bestaande systemen – we leggen de lat hoger voor de toekomst van beeldtechnologie.”
Marktintroductie en roadmap
Eyeo werkt al samen met toonaangevende fabrikanten van beeldsensoren en chipfabrieken om de technologie succesvol te commercialiseren. De opgehaalde €15 miljoen wordt ingezet om het huidige ontwerp verder te verfijnen, de golfgeleidertechnologie geschikt te maken voor schaalbare productie en de ontwikkeling van prototypes voor klanttesten te versnellen. De eerste evaluatiekits worden binnen twee jaar verwacht voor geselecteerde klanten.
Eyeo is gevestigd in Eindhoven en heeft een R&D-kantoor in Leuven (BE).
Deze investeringsronde maakt gebruik van de steun van de Europese Unie onder het InvestEU-fonds.