Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

FononTech haalt 2,3 miljoen binnen voor verduurzaming micro-elektronica productie

FononTech haalt 2,3 miljoen binnen voor verduurzaming micro-elektronica productie

Deep-tech startup FononTech heeft 2,3 miljoen aan nieuwe seed investeringen opgehaald. Vijf investeerders dragen bij aan de opschaling en verdere ontwikkeling van deze duurzame technologie voor het printen van micro-elektronica. FononTech is in 2022 opgericht in Eindhoven als spin-off van TNO bij Holst Centre.

Onderdelen van micro-elektronica worden steeds kleiner en worden steeds dichter op elkaar gezet, in complexe, vaak gelaagde structuren. Hierdoor is het steeds uitdagender om onderlinge elektrische verbindingen te maken. Verdere miniaturisering en geïntegreerde elektronica vergen betere prestaties en meer functionaliteit. CTO Fabien Bruning: “Traditionele productietechnieken lopen tegen hun grenzen aan. Onze Impulse Printing™ Technology oplossing biedt hier uitkomst en zal deze grens doorbreken.”

Onze ambitie is om wereldwijd marktleider te worden in de duurzame assemblage en productie van micro-elektronica. Het is daarom cruciaal dat we zo snel mogelijk opschalen, waarbij deze investering ons goed op weg helpt. Rob Hendriks - CEO, FononTech

Duurzaam

De Impulse Printing technologie kan de ecologische impact van de productie van micro-elektronica verminderen met een factor 1000. Bij het elektronisch verbinden van chips wordt veelal lithografie gebruikt. De huidige lithografieprocessen bestaan uit veel complexe stappen met hoge koolstofuitstoot die moeilijk te reduceren is. Impulse Printing™ is een additief proces, waarbij een lithografisch patroon duizenden keren met zeer hoge snelheid wordt gekopieerd, terwijl alleen materiaal gedeponeerd waar het nodig is. Vanuit de internationale halfgeleider- en display markt is er al veel interesse getoond in de technologie van FononTech. Hendriks: “We verwachten dat de markt voor micro-elektronische assemblage de komende vijf jaar verdubbelt tot circa 78 miljard. We zijn blij dat onze investeerders er vertrouwen in hebben dat FononTech hier een groot deel van gaat veroveren”.

Impulse Printing TNO at Holst Centre

Investeerders

De eerste investeringsronde wordt mogelijk gemaakt door converteerbare leningen van TTT Smart Industries Fund, SHIFT Invest, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brabant Startup Fonds (BSF), Sake Bosch en de Rabobank.

Meer weten?