Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Footprint, biologische alternatieven voor plastic, kiest voor BIC

Footprint, biologische alternatieven voor plastic, kiest voor BIC

Footprint, een wereldwijd opererend Amerikaans bedrijf dat zich richt op materiaaltechnologie voor de voedselindustrie, heeft vandaag plannen aangekondigd voor een Europees R&D centrum op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. De vestiging zal bestaan uit een prototype- en testlaboratorium, een onderzoeksfaciliteit en een innovatiecentrum. Footprint biedt oplossingen voor partijen die de overstap willen maken van plastic voor eenmalig gebruik naar circulair materiaal.

Op de BIC-campus, waar toptechnologie, ondernemerschap, onderwijs en hoogwaardige faciliteiten samenkomen, zal ook het Europese hoofdkantoor van Footprint worden gevestigd. "Vandaag is een belangrijke stap gezet in de vestiging van een Europees centrum voor duurzame materiaalinnovatie”, aldus Footprint CEO Troy Swope. "De EU-wetgeving die veel plastics voor eenmalig gebruik verbiedt en de focus van Europese consumenten op duurzaamheid hebben de vraag naar plantaardige vezeloplossingen versneld. We zijn hoopvol gestemd door de gesprekken die we voeren met Europese klanten en kijken ernaar uit om nieuwe oplossingen te bieden, geleid door ons getalenteerde, in Europa gevestigde team." De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Development en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) waren sinds mei 2020 in gesprek met Footprint. “We zijn trots en blij dat een bedrijf met zo’n impact op het gebied van duurzaamheid heeft gekozen Voor Nederland en Eindhoven”, aldus Maarten Brouwer, Teamleider buitenlandse Investeringen BOM.

Circulariteit en duurzaamheid

Footprint levert enkele van 's werelds grootste producenten van verpakte voedingsmiddelen alternatieven voor plastic op basis van plantaardige vezels. Via de Footprint Foundation en Pledge2050 is het ook betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de bewustwording rond de schade die plastic via de voedselketen toebrengt aan de volksgezondheid en de planeet. 

Footprint maakt gebruik van het momentum als gevolg van EU-verordeningen die het gebruik van veel plastics voor eenmalig gebruik verbieden. Dit zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor quick-service restaurants, voedselproducenten en winkeliers en zal de overstap naar plasticvrije alternatieven versnellen. De producten worden met veel minder energie geproduceerd en met veel minder CO2 uitstoot in vergelijking met plastic.

Toonaangevend

Footprint heeft een duidelijke visie om een gezondere planeet en gezondere mensen te creëren. Fase één van onze missie is om oplossingen te bieden die eenmalig en kortdurend gebruik van plastic in onze voedselketen elimineren. Footprints team van ingenieurs gebruikt plantaardige vezeltechnologie om biologisch afbreekbare, composteerbare en recyclebare producten te ontwerpen, te ontwikkelen en te produceren die concurreren met de kosten van plastic en de prestaties ervan overtreffen, en houdt schadelijke chemicaliën weg van de consument in materialen die verteerbaar zijn door de aarde. Footprint breidt snel uit naar nieuwe categorieën met unieke en gepatenteerde oplossingen voor klanten. Footprint werd in 2014 opgericht door voormalige Intel-ingenieurs, Troy Swope en Yoke Chung. Het bedrijf heeft meer dan 1.500 werknemers in dienst, met activiteiten in de VS, Mexico, Europa en Azië. Footprint werd in 2020 benoemd tot de Fortune "Change the World" lijst, is lid van de Global Innovators Community van het World Economic Forum en werd in 2021 benoemd tot een CNBC Disruptor 50 bedrijf.

Meer weten?