Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Gezondere voeding: uitdagingen in de agrofoodsector

Gezondere voeding: uitdagingen in de agrofoodsector

Vorige week vond de bijeenkomst Nudging plaats in ZiN inspiratielab in Veghel. Ongeveer 30 Brabantse ondernemers uit de foodsector waren aanwezig om te leren over nudging, vraagstukken voor te leggen en te discussiëren over ontwikkelingen in agrofood. Hieronder een impressie van de dag. Wil je meer weten over nudging? Of sta je zelf voor een uitdaging met je bedrijf op het gebied van gezonde voeding? Neem contact op met Linda van Mierlo van de BOM.

Uitdagingen in agrofood: transitie naar gezonde producten
Steeds meer Nederlanders letten op gezonde voeding. Ze letten onder andere op de herkomst en de gezondheidswaarde van hun voeding. Tegelijkertijd willen veel foodproducten graag gezondere producten op de markt brengen, maar zij lopen hierbij tegen een aantal uitdagingen aan. Zo moeten producten opnieuw worden gepositioneerd en geformuleerd, en tegelijkertijd staat de grote macht van retailers vaak nog in de weg. Om Brabantse producenten te faciliteren in de transitie naar gezondere producten organiseerden BOM, REWIN en Agrifood Capital in samenwerking met ZiN inspiratielab een middag over Nudging en Smaak.

Een duwtje in de juiste richting
De bijeenkomst werd geopend met een rondleiding ‘door de zintuigen’ onder leiding van Elize Oosterling, Programmamanager ZiN. Onze zintuigen en oude patronen zorgen voor bepaalde keuzes in ons voedingspatroon. Door deze patronen los te weken kunnen we ander gedrag vertonen. Vervolgens kregen de aanwezige ondernemers de mogelijkheid om hun eigen vraagstuk in te brengen. Eva Groen-Reijman en Merije Rookhuizen van Wageningen Universiteit namen de deelnemers mee in de verrassende wereld van Nudging.  Nudging is een methode om met 'een klein duwtje in de rug' gewenst gedrag te bevorderen. Hoe kunnen we dit inzetten om consumenten te verleiden gezondere keuzes te maken? Na de pauze werden de deelnemers verwend door Verstegen met een inspirerende mini proeverij rondom alternatieven voor suiker- en zoutvermindering in producten. Het geheel werd afgesloten door Dr. Samefko Ludidi van T.A.S.T.E. Hij ging hierbij in op de rol van Smaak en Lekker als motor van een gezonde voedselkeuze. 

De deelnemers waren erg enthousiast over de aangeboden inspiratie en het netwerk. In de toekomst worden zij verder ondersteund door de organiserende partijen. Wil je ook aansluiten bij dit netwerk? Neem dan contact met ons op.

Meer weten?