Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Groen licht voor Brainport Industrie Campus

Groen licht voor Brainport Industrie Campus

Brainport Industries Campus is de toekomstige campus voor de internationale hightech maakindustrie.  De ontwikkeling van het eerste cluster wordt uitgevoerd door VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed. Eerder maakte het toonaangevende bedrijf KMWE al bekend in 2017 als eerste naar de campus te willen verhuizen. De BOM is een van de partners in het project.

Woensdag 28 september oordeelde Raad van State positief over het bestemmingsplan rondom het vestigen van de Brainport Industries Campus (cluster 1) in het noord-westen van Eindhoven. Voor de samenwerkende partijen is het positieve oordeel een belangrijke mijlpaal in de realisatie van deze innovatieve campus.  De ontwikkeling is van groot strategisch belang voor de maakindustrie en zeer belangrijk voor de werkgelegenheid. 

Brainport Industries Campus Eindhoven Introduction Film

Brainport Industries Campus: uniek 

Wethouder Staf Depla: “De manier waarop Brainport Industries Campus high tech maakbedrijven samenbrengt in het groene gebied Brainport Park gebeurt nog nergens in Europa. In feite werkt de hele high tech toeleverketen, van kleine start-ups tot multinationals, samen in één grote “fabriek van de toekomst” op één locatie. Dat is tevens goed nieuws voor de werkgelegenheid”. 

Grenzen tussen bedrijven verdwijnen daardoor en dat maakt nieuwe samenwerkingsmodellen mogelijk. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt.

Economische noodzaak

Het Rijk, de provincie, de regio en de gemeente Eindhoven vinden de ontwikkeling van de Brainport Industries Campus noodzakelijk om het internationale economische succes van de Brainport regio Eindhoven te behouden en voor de toekomst te  versterken. Daarnaast is dit van belang voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat de partijen die deel uitmaken van de hightech toeleverende maakindustrie zich fysiek op één locatie vestigen. Het bedrijfsleven is initiatiefnemer van de campus.

De plannen voor een innovatief concept als de Brainport Industries Campus sluiten naadloos aan het rapport ‘Mainports voorbij’ van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli), dat 1 juli verscheen. Dit belangrijke adviesorgaan adviseert de regering om het jarenlang gevolgde mainportbeleid los te laten. Volgens de Rli fungeren Schiphol en de Rotterdamse haven niet langer als dé economische motor van Nederland. De raad ziet buiten Noord- en Zuid-Holland meer economische kerngebieden, zoals de Brainportregio. 

Brainport regio Eindhoven onderscheidt zich door grote toegevoegde waarde in hoogwaardige producten, de nadruk op research & development en een succesvolle samenwerking binnen de triple helix (overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen)

Strategische ligging

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Door de gebouwen loopt een glazen atrium met horeca en paviljoens voor onderwijs en projecten. De ruimte om de gebouwen vormt één geheel met het groene, bosrijke gebied van het nieuwe stadspark Brainport Park. Daar komen wandel- en fietspaden, weiden en bijzondere tuinen.

Meer weten?