Terug naar actueel

Groen licht voor investering van €35 miljoen in SMART Photonics

30 juni 2020
5efaec272471e

SMART Photonics, de Eindhovense scale-up voor de productie van fotonicachips, maakte vandaag bekend een nieuwe investering van 35 miljoen euro te ontvangen van een Nederlands consortium geleid door Innovation Industries. Het bedrijf, in 2012 opgestart en gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, is van plan om het geld te gaan gebruiken om haar productiecapaciteit van wafers te vergroten, om de ontwikkeling van de technologie voor geïntegreerde fotonica te versnellen en haar positie als wereldwijde leverancier voor fotonica chips te verstevigen.

Door het voortouw te nemen bij deze investeringsronde zet Innovation Industries een belangrijke stap die past bij haar strategische investeringen in het snelgroeiende ecosysteem voor geïntegreerde fotonica. De investeerder, met vestigingen in Amsterdam en Eindhoven, heeft een sterke focus op Nederlandse techbedrijven met nieuwe, innovatieve technologie. De financiering bevat een bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat via de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De BOM investeert daarnaast met eigen middelen en voor eigen risico. Andere deelnemers aan deze ronde zijn KPN Ventures (de investeringstak van KPN), PhotonDelta en huidige aandeelhouders.

De ambitie van SMART Photonics is om een wereldwijd leidende rol te vervullen als onafhankelijk producenten leverancier van photonic integrated circuits. Dit zijn fotonicachips die werken op basis van licht en complexe integratie van componenten op één enkele chip mogelijk maken met een veel lager energieverbruik dan traditionele chips. Het is de verwachting dat fotonica een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van nieuwe en efficiëntere applicaties die de wereld helpen verbeteren. De technologie van SMART Photonics stelt haar klanten in staat om chips te ontwikkelen voor een nieuwe generatie toepassingen op het gebied van communicatie en zeer precieze sensoren in telecom, medische apparatuur en gezondheidszorg, vervoer en efficiënte industriële processen.

Fotonica in 1 minuut

Sinds de start in 2012 heeft SMART Photonics al een wereldwijde groep klanten opgebouwd, waaronder grote techbedrijven uit de VS, Europa en Azië. Daarnaast levert het bedrijf aan een scala van jonge Nederlandse en Europese techbedrijven die toepassingen ontwikkelen voor geïntegreerde fotonica. CEO Johan Feenstra zei: “We kijken er naar uit om ons bedrijf naar een hoger plan te tillen en ons team uit te breiden waardoor we in grotere aantallen kunnen produceren en onze klanten kunnen ondersteunen die op het punt staan om de eerste commerciële toepassingen naar de markt te brengen op basis van onze technologie. Ik ben erg dankbaar voor de geweldige ondersteuning die we hebben gekregen van onze investeerders, PhotonDelta partners en onze research partnerTU/e om deze deal tot stand te brengen.”

Nard Sintenie, General Partner, Innovation Industries, lichtte de keuze om te investeren toe: “We zijn erg blij met de mogelijkheid om deze investering in SMART Photonics te leiden, aangezien het bedrijf perfect gepositioneerd is als de leidende onafhankelijke foundry voor geïntegreerde fotonica in Europa, dankzij haar flexibele productieproces voor photonic integrated circuits, haar eigen process design kit en geweldige know-how. We zijn onder de indruk van het team en geloven dat ze het bedrijf succesvol door de volgende groeifase zullen leiden. "Hij vervolgt: “Om Europa een leidende positie te laten behouden in de ontwikkeling van nieuwe technologie voor fotonica is het essentieel om te investeren in de benodigde infrastructuurvoor deze snelgroeiende industrie. We hebben het volste vertrouwen dat SMART Photonics zal bijdragen aan een sterk en gezond ecosysteem voor fotonica, wat baanbrekende technologie ontwikkeling mogelijk maakt waardoor nieuwe startups en scale ups in deze mooie industrie zullen ontstaan.”

Fotonica wordt erkend als een sleuteltechnologie voor Europa en heeft het potentieel om economische groei te versterken en oplossingen te bieden voor een aantal van de meest dringende uitdagingen voor onze maatschappij en leefomgeving.
Miriam Dragstra, CCO - BOM

Miriam Dragstra, CCO van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), die een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van de investering, benadrukt het strategische belang van de deal: “Fotonica wordt erkend als een sleuteltechnologie voor Europa en heeft het potentieel om economische groei te versterken en oplossingen te bieden voor een aantal van de meest dringende uitdagingen voor onze maatschappij en leefomgeving. SMART Photonics stelt Nederlandse technologiebedrijven in staat om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling van deze veelbelovende technologie. Dat is de reden dat de BOM deze strategische ontwikkelingen investering nadrukkelijk ondersteunt.”

CEO van PhotonDelta Ewit Roos legt uit: “SMART Photonics vervult een cruciale functie binnen het groeiende Europese fotonica-ecosysteem. De productie van fotonica chips door SMART Photonics maakt innovatieve producten mogelijk op vele toepassingsgebieden. De groei van SMART Photonics heeft een positieve impact op de gehele cluster van kennisinstituten en bedrijven van geïntegreerde fotonica in Europa. We zijn blij dat wij, als nationale groei aanjager voor de Nederlandse geïntegreerde fotonicasector, kunnen deelnemen in deze belangrijke stap voor SMART Photonics.”

Samir Ahmad, Investment Director bij KPN Ventures legt de strategische waarde voor KPN uit: “Om mee te kunnen met de immense hoeveelheid data die op een hoge snelheid gegenereerd wordt door nieuwe technologieën zoals IoT, AI, virtual reality en zelfrijdende auto’s, is er behoefte aan een nieuwe generatie van fotonicachips die in staat zijn om data sneller, goedkoper en duurzamer te verplaatsen. Daarom zien we een unieke, strategische kans voor KPN om nauw betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de InP technologie met SMART Photonics om onze klanten op een optimale wijze te kunnen blijven bedienen.”

Meer weten?

Bvandenhoogen bom nl

Bram van den Hoogen

Public Affairs Manager
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures