Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Groen licht voor PeelPioneers: ‘Schillenboer’ haalt ruim een miljoen op

Groen licht voor PeelPioneers: ‘Schillenboer’ haalt ruim een miljoen op

Startup werkt samen met Renewi aan milieuvriendelijk hergebruik van citrusschillen

Eindhoven 5 juni. BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN-AMRO investeren samen ruim een miljoen euro in PeelPioneers. De startup gebruikt het geld voor de bouw van een recycling installatie voor citrusschillen op het terrein van Renewi in Son, dat ook voor de aanvoer van schillen gaat zorgen. De nieuwe installatie is dit najaar operationeel. De samenwerking van waste-to-product bedrijf Renewi en PeelPioneers brengt een circulaire oplossing dichterbij voor de verwerking van 250 miljoen kilo citrusschillen die jaarlijks worden weggegooid. Omdat de schillen voor problemen zorgen bij de compostering en vergisting van gft-afval, komt een groot deel terecht in verbrandingsovens. Waardevolle grondstoffen gaan daarmee verloren.

PeelPioneers verwacht met de installatie dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp: die onder meer worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardig bijvoeding voor vee. Daarnaast zullen op termijn ook andere bestanddelen van de schillen, waaronder cellulose en pectine, worden verwerkt tot waardevolle producten. De schillen worden door Renewi ingezameld bij supermarkten, horeca en cateringbedrijven.

Afval omzetten in waardevolle grondstoffen

Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers: “We zijn ontzettend trots op het vertrouwen dat we van onze investeerders en van Renewi hebben gekregen. Nu kunnen we citrusschillen gaan gebruiken voor wat ze zijn: waardevolle grondstoffen waarmee we nieuwe producten kunnen maken.”

Eric Segers, Director Specialties Renewi: “Wij zijn continu op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om afvalstromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Het partnerschap met PeelPioneers sluit perfect aan op onze visie ‘Afval bestaat niet’ en onderstreept onze leidende positie in de retailsector als waste-to-product bedijf.”

Elke 1000 kilo schillen die in de nieuwe installatie worden verwerkt, leveren schoonmaakmiddelen voor 4500 m2 schone vloer en gezonde bijvoeding voor 200 koeien op. Daarnaast zorgt het voor een afname van 220 kg CO2, wat vergelijkbaar is met de milieubelasting van 500 douchebeurten van 10 minuten.

Meer weten?