Terug naar actueel

Hightech- en agrofoodbedrijven pakken samen onkruid aan

17 september 2019
5d8c89e023b48

Zo’n 50 vertegenwoordigers van bedrijven uit de agro en hightech sector waren  aanwezig bij de kick-off van Hightech Meets Telers op de proefboerderij van Wageningen University & Research in Vredepeel. Doel van de bijeenkomst: de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor onkruidbestrijding in land- en tuinbouw.

Het wegvallen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw zorgt de komende jaren voor grote uitdagingen. Alternatieve ‘innovatieve’ onkruidbestrijdingsmiddelen zijn daarbij hard nodig. Een onkruidrobot die mechanisch en zonder bestrijdingsmiddelen het onkruid weghaalt, is een van de mogelijke oplossingen. 

De techniek bestaat al. Het is een kwestie van afstemmen en verbinden.
Geert Hermans, ZLTO

Hightech meets Agro

Een kant- en klare onkruidrobot voor de land- en tuinbouw bestaat nog niet in Nederland, maar die kan er wel snel komen, denkt Geert Hermans van ZLTO: "De verschillende technieken om tot een slimme oplossing te komen bestaan al. Nu is het dus vooral zaak om een aantal zaken op een goede manier op elkaar af te stemmen en met elkaar te verbinden. Tijdens de vakbeurs AgriFoodTech 2019 op 11 en 12 december in Den Bosch, willen we de consortia van bedrijven presenteren die actief aan de slag gaan met de onkruidrobot. In 2020 hopen we de eerste prototypes tegemoet te zien."

Het Vredepeel-overleg is een initiatief van ZLTO, REWIN, FME, Food Tech Brainport en de BOM, mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant.

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures