Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

IM Efficiency versnelt met grote financieringsronde het gebruik van zonne-energie in het goederenvervoer

IM Efficiency versnelt met grote financieringsronde het gebruik van zonne-energie in het goederenvervoer

Nu de transportsector steeds meer prioriteit geeft aan duurzaamheid, zijn zonnepanelen op trucks een steeds interessantere oplossing voor vrachtwagenparken in heel Europa. IM Efficiency, een innovatieve tech scale-up, is er onlangs in geslaagd financiering op te halen middels een overtekende Seed ronde geleid door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Rockstart en andere investeerders. De investering zal worden gebruikt om de commerciële uitrol van SolarOnTop te versnellen. De innovatieve onboard solar technologie is speciaal ontworpen voor vrachtwagens en trailers om het brandstofverbruik en hun CO₂-voetafdruk te verminderen. Met al meer dan 50 SolarOnTop-installaties op de weg in Nederland, België, Duitsland en Hongarije wordt de investering ingezet om aan de groeiende marktvraag te voldoen. Bovendien wordt de financiering gebruikt om de ontwikkeling van nieuwe onboard solar technologieën voor verschillende toepassingen te voltooien, waardoor IM Efficiency's missie om vrachtwagens in mobiele zonneparken te veranderen, wordt versneld.

  • IM Efficiency stelt met succes financieringsronde veilig.
  • De investeringsronde werd geleid door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Rockstart en particuliere investeerders.
  • De financiering wordt gebruikt voor de doorontwikkeling van de technologische roadmap van SolarOnTop en voor het verder opschalen van de commerciële activiteiten van IM Efficiency, met een focus op nationale en internationale markten.


Nu duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in de transportsector en de regelgeving, neemt de vraag naar oplossingen voor zonne-energietechnologie op voertuigen snel toe. Met meer dan 150.000 opleggers alleen al in Nederland, en naar schatting enkele miljoenen in de Europese Unie, biedt de markt voor vrachtwagens en aanhangwagens aanzienlijke groeimogelijkheden.

Omdat zware vrachtwagens dure en vervuilende methoden nodig hebben om elektriciteit op te wekken, heeft IM Efficiency dit probleem aangepakt met SolarOnTop, een onboard solar technologie die elektriciteit opwekt uit zonnepanelen. De SolarOnTop vermindert het brandstofverbruik al sinds de marktintroductie in 2022 met 1.000-3.000+ liter diesel per vrachtwagen per jaar. Wanneer de vrachtwagen geparkeerd staat voorziet de technologie de elektronica van de cabine van stroom, zodat deze niet stationair hoeft te draaien. De SolarOnTop voorziet ook elektrische apparatuur in de oplegger van stroom en vermindert de negatieve impact van de dynamo op het brandstofverbruik tijdens het rijden. Er zijn ook toepassingen waarbij de SolarOnTop de oplegger van de benodigde elektriciteit voorziet, waardoor de oplegger betrouwbaarder ingezet kan worden in logistieke operaties en onafhankelijk wordt van de trekker. Met het intelligente energy management system wordt de zonne-energie op optimale wijze aan de vrachtwagen geleverd, wat resulteert in aanzienlijke brandstofbesparingen en een vermindering van de CO₂-uitstoot. Met de doorontwikkelingen die IM Efficiency doet, worden deze voordelen uitgebreid naar elektrische vrachtwagens en andere grootverbruikers, waardoor de elektrische actieradius met de kracht van de zon kan worden vergroot. Op die manier dragen de oplossingen van IM Efficiency bij aan het milieu en zijn er financiële voordelen voor wagenparken en de transportsector.

"IM Efficiency versnelt de energietransitie met zijn innovatieve ‘SolarOnTop’ technologie waarmee energiebesparingen en koolstofemissiereductie worden gerealiseerd. Hun oplossing is een echte game changer met veel potentie. Het past heel goed in ons streven om Brabant energieneutraal te maken. We zien dat IM Efficiency door hun technologie en samenwerking met lokale bedrijven een positieve bijdrage levert aan het toch al sterke mobiliteitsecosysteem in Brabant, gecentreerd rond de Automotive Campus. Onlangs sloeg IM Efficiency de handen ineen met Nederlandse solarbedrijven om fotovoltaïsche productie terug te brengen naar Nederland via het SolarNL-project en ASOM, samen met andere BOM-portefeuillebedrijven (zoals Taylor en Lightyear-layer)." Ingrid Nieuweg - Investment Manager BOM

IM Efficiency is een toonaangevende speler op de Europese markt voor vrachtwagens en aanhangwagens op zonne-energie, en is al sterk vertegenwoordigd op markten als Duitsland, Nederland en België, met meer dan 25 tevreden klanten. IM Efficiency is ook één van de oprichters van Alliance for Solar on Mobility (ASOM), een organisatie die het gebruik van zonne-energie op alle soorten voertuigen wil bevorderen. Met de financiering wil IM Efficiency haar verkoop- en distributiekanalen verder uitbreiden en nieuwe innovatieve zonnetechnologieën doorontwikkelen om vervolgens op de markt te brengen. Hierdoor zal de tech scale-up duurzaam goederenvervoer over de weg versnellen, de klimaat-impact van wagenparken in heel Europa verminderen en het brandstofverbruik terugdringen.

Meer weten?