Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Imec.xpand haalt EUR 117 miljoen op om in innovatieve bedrijven te investeren

Imec.xpand haalt EUR 117 miljoen op om in innovatieve bedrijven te investeren

Imec.xpand een onafhankelijk investeringsfonds waarvoor imec, de wereldleider in onderzoek en innovatie in nano-elektronica en digitale technologieën, het initiatief nam, heeft vandaag aangekondigd dat haar eerste fonds EUR 117 miljoen kapitaal heeft opgehaald. Het opgehaalde bedrag is hoger dan de vooropgestelde EUR 100 miljoen en maakt van imec.xpand een belangrijke speler tussen de fondsen die in een vroeg stadium in technologie start ups investeren. BOM is één van deelnemers in dit fonds.

Vroege fase

Imec.xpand gebruikt een unieke benadering om van vroege ideeën in de nanotechnologie waarbij hardware innovatie vaak een bepalende rol speelt, succesvolle wereldspelers te maken. Het fonds investeert in ambitieuze technologie start ups waar imec kennis, ervaring en infrastructuur een bepalende rol kan spelen in het succes van het bedrijf.

Imec.xpand investeert aanzienlijke bedragen in een vroeg stadium van ontwikkeling maar houdt steeds voldoende financiële middelen achter de hand om het bedrijf te blijven ondersteunen tot het een product op de markt heeft. Deze filosofie laat startende ondernemers toe om zich 100% toe te leggen op de ontwikkeling van hun technologie en het uitbouwen van hun bedrijf in plaats van al hun tijd en energie te besteden aan de volgende, kleine financieringsronde. Dit is bovendien cruciaal om startende bedrijven sneller naar de markt te brengen en om op die manier een aantrekkelijk financieel rendement te creëren voor de investeerders in het fonds.

Fondsbeheer

Het fonds wordt beheerd door Peter Vanbekbergen, Frank Bulens, Cyril Vančura en Tom Vanhoutte die hun strepen verdiend hebben als ondernemer en risicokapitaalverschaffer. De combinatie van het onafhankelijke management, strategische en financiële investeerders, universiteiten en imec, die elk op hun manier bijdragen aan het succes van het fonds, maakt van imec.xpand een uniek initiatief tussen de risicokapitaalfondsen.

Het fonds werd in 2017 gelanceerd met de steun van imec en de Vlaamse overheid. Sinds de start heeft het fonds gereputeerde internationale strategische en financiële investeerders aangetrokken zoals Samsung Electronics, BNP Paribas Fortis, Applied Materials, SK Hynix, Philips, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), KBC Verzekeringen, de Belgische federale investeringsmaatschappij SFPI-FPIM en verschillende privé investeerders en universiteiten. Belfius Insurance, de Vlaamse participatiemaatschappij PMV en KPN Ventures traden toe in de meeste recente ronde.

Meer weten?