Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Kansen voor Nederlandse bedrijven in ASEAN-regio - ontdek ze zelf eind oktober in Maleisië en Vietnam

Kansen voor Nederlandse bedrijven in ASEAN-regio - ontdek ze zelf eind oktober in Maleisië en Vietnam

De ASEAN-regio (Zuid-Oost Azië) wordt gezien als een groeiregio met enorm veel potentie. De regio ontwikkelt zich tot de 4e grootste economie ter wereld naast de VS, China en de EU. Met een gecombineerd Bruto National Product (BNP) van 3,3 biljoen US dollar (2021) en een bevolkingsomvang van meer dan 650 miljoen, is de ASEAN-regio een economische grootmacht. En de regio groeit door. Het totale BNP van de regio’s is in 2021 zelfs verdubbeld ten opzichte van 10 jaar geleden en sinds 2000 bijna vervijfvoudigd.

Zakendoen in ASEAN-regio

Nederland heeft al lange tijd goede betrekkingen met de verschillende ASEAN-landen. Nederland is één van de belangrijkste handels- en investeringspartners tussen de EU en de ASEAN-landen. Wat maakt deze regio zo aantrekkelijk voor Nederlandse ondernemers?

  • Allereerst de beschikbaarheid van een hoogopgeleide en jonge beroepsbevolking (meer dan de helft is onder 30 jaar oud) tegen beduidend lagere salarissen als in de EU
  • De regio (met name Singapore, Maleisië en Vietnam) is politiek neutraal en biedt bedrijven de mogelijkheid activiteiten te ontplooien die niet geraakt worden door de huidige geopolitiek
  • Voor hightech bedrijven is er een sterk ontwikkeld ecosysteem en de economie is veelal gericht op export
  • Vrije markttoegang tot ASEAN, RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) werelds grootste vrijhandelsakkoord tussen 15 landen met 2.2 miljard inwoners en CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) die nog eens een bevolking van 217 miljoen mensen toevoegt

Handelsmissie naar Maleisië en Vietnam met Mark Rutte

BOM heeft geen moment getwijfeld om medeorganisator te worden van de handelsmissie naar Maleisië en Vietnam van 28 oktober tot 4 november dit jaar. In beide landen is demissionair minister-president Mark Rutte voornemens aan te sluiten bij een deel van het programma. Brigit van Dijk - van de Reijt, CEO van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), zal optreden als zakelijk missieleider. Wat de BOM betreft een unieke kans om deze markten te ontdekken, nieuwe zakenpartners te vinden of een nieuwe productielocatie te vinden.

Aanmelden voor deze handelsmissie verloopt via de website van RVO. Klik op onderstaande link voor meer informatie omtrent de reis en een gedetailleerd programma per dag: https://www.rvo.nl/evenementen/economische-missie-naar-maleisie-en-vietnam

‘Seeing is believing’

Vanuit de BOM zien wij een toenemende belangstelling van bedrijven voor deze regio. Het bezoek aan Singapore, Maleisië en Vietnam afgelopen maart 2023 met 10 Brainport Industries bedrijven was een unieke gelegenheid om te ervaren hoe deze markten zich ontwikkelen en welk potentieel het biedt voor Nederlandse bedrijven. 

Deze reis bood bedrijven een unieke kans om een beeld te krijgen over de ontwikkelingen in deze snelgroeiende markt, de kwaliteit van het ecosysteem, de uitdagingen die bedrijven ervaren bij bestaande activiteiten en de kansen die er zijn voor nieuwe vestigingen. Lees hier het reisverslag.

De handelsmissie eind oktober is dé kans om zelf te ontdekken wat deze regio voor jouw bedrijf kan betekenen.

‘Seeing is believing’

ASEAN werd in 1967 opgericht om de economische groei in de regio te bevorderen, en om maatschappelijke en culturele vooruitgang te boeken. De landen die onder de ASEAN-regio vallen vormen samen een vrijhandelszone. In vervolg daarop is eind 2015 de ASEAN Economische Gemeenschap (AEC) opgericht. De AEC streeft ernaar om net als de Europese Unie één gemeenschappelijke markt te hebben met vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten. De ASEAN-landen hopen op deze manier een nog sterkere economische regio te vormen.

De volgende landen horen bij ASEAN: Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Vietnam en Thailand.

Meer weten?

Foto van Eelko Brinkhoff

Eelko Brinkhoff

Managing Director Foreign Investments & International Trade and member MT