Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

LIQAL ontvangt investering voor Europese uitrol schone tankoplossing transportsector

LIQAL ontvangt investering voor Europese uitrol schone tankoplossing transportsector

LIQAL, het Brabantse bedrijf dat tankstations bouwt voor de toepassing van LNG en waterstof in de transportsector, heeft een investering ontvangen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en investeringsfonds KIKK Capital. Dankzij de technologie van LIQAL wordt LNG (vloeibaar aardgas) aantrekkelijker als vervanger voor diesel in het zware weg- en watertransport. Toepassing van LNG of waterstof als brandstof leidt tot een sterke verbetering van de luchtkwaliteit, is beter voor het klimaat en biedt financiële voordelen voor gebruikers.

Door de financiële impuls van de BOM en KIKK Capital kan LIQAL verder groeien in zowel binnen- als buitenland. De komende tijd wil de onderneming extra personeel aantrekken, dat onder andere zal worden ingezet voor de begeleiding van nieuwe projecten. Verder wil LIQAL het kapitaal gebruiken voor innovatie en versterking van de financiële stabiliteit.

Schone brandstoffen

Het bedrijf uit Breda is momenteel actief in Nederland en België, maar richt zijn pijlen nadrukkelijk op de gehele Europese markt. Ondanks de lage olieprijs neemt de vraag naar de tankoplossingen van LIQAL sterk toe. Eerder deze maand opende de onderneming nog een LNG tankstation in Heerenveen, gebouwd in opdracht van ENGIE LNG Solutions. Binnenkort wordt nog een LNG station voor ENGIE in Alkmaar geopend en in het Belgische Lokeren in opdracht van Tankterminal. 

“Wij willen dat schone, gasvormige brandstoffen in het zware weg- en watertransport mainstream worden in plaats van diesel”, zegt LIQAL-CEO Jorg Raven. “Dat zie je nu gebeuren. Wij zijn er trots op dat de BOM en KIKK Capital via deze investering hun vertrouwen laten blijken, zodat wij kunnen bijdragen aan een schonere transportsector.” 

LIQAL wil de drempel voor toepassing van alternatieve, milieuvriendelijke brandstoffen in de transportsector verlagen. Waterstof biedt op langere termijn de schoonste oplossing, terwijl LNG nu al op grote schaal kan worden ingezet. LNG is extreem koud vloeibaar aardgas dat door de hoge dichtheid zeer efficiënt is om op te slaan en te transporteren. Daarbij is LNG veel schoner dan diesel en produceren LNG-motoren minder geluid. Het nadeel van LNG is echter dat het vloeibare gas bij opwarming snel verdampt.

Innovatie LIQAL

De innovatie van LIQAL zorgt ervoor dat het vloeibare gas in de tankstations niet verdampt, waardoor de voorraad oneindig houdbaar blijft. In tegenstelling tot concurrerende oplossingen kan het systeem van LIQAL ook op schepen worden geïnstalleerd. Daarnaast zijn de tankstations ontworpen vanuit het perspectief van de eindgebruiker, en daardoor gebruiksvriendelijk en veilig. Bovendien onderscheidt LIQAL zich van concurrenten door het ontwikkelen van turnkey-oplossingen voor opdrachtgevers. Dat zijn doorgaans olie- en gasmaatschappijen, exploitanten van tankstations en rederijen.

“LIQAL speelt in op een trend die zich al lang geleden aankondigde, de markt voor LNG staat nu echt op het punt om tot wasdom te komen,” zegt Johan Sebregts, investment manager van KIKK Capital. Zijn collega Patrick Lems vult aan: “LIQAL is een jong gedreven bedrijf met een innovatieve technologie die nu al wordt gebruikt door zeer gerenommeerde partijen. Dat is geweldig om te zien.”

Miriam Dragstra, directeur BOM Capital: “Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en een daadwerkelijke bijdrage aan een beter milieu zien wij LIQAL als een zeer interessante speler. Het is een jong innovatief bedrijf dat aansluit op de sterke positie van Brabant op het vlak van hightech en innovatie, met bovendien veel Brabantse toeleveranciers.”

Behalve kapitaalverstrekking bieden de BOM en KIKK Capital ook op andere terreinen ondersteuning, zoals het openstellen van hun netwerk van experts en mogelijke samenwerkingspartners. Financiële details over de investering worden niet vrijgegeven.

Meer weten?