Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Medtech startup Hemics verkoopt eerste HandScan-systemen over de grens

Medtech startup Hemics verkoopt eerste HandScan-systemen over de grens

De Nederlandse medisch-technologische innovatie ‘HandScan’ wordt deze maand voor het eerst in het buitenland in gebruik genomen. Klinieken in Duitsland en België hebben de innovatieve reuma-scanner van de Eindhovense start-up Hemics aangeschaft. Voor Hemics, portfoliobedrijf van de BOM, is dit een belangrijke stap naar haar doel, om ook internationaal een verschil te maken in het leven van veel reumatoïde artritis (RA-) patiënten. 

Veilige optische technologie 

De HandScan is in 2015 geïntroduceerd, om het ontstekingsverloop bij RA makkelijker te kunnen volgen. Het is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door start-up Hemics b.v. Dit bedrijf is voortgekomen uit Philips Research in Eindhoven, waar deze veilige ‘Optical Inflammation Detection’-technologie oorspronkelijk is bedacht. De HandScan is een nieuwe, optische meetmethode, en kan een plaats krijgen naast de subjectieve knijp-test die vaak als pijnlijk wordt ervaren (DAS28 score).

Gewrichtsontsteking in kaart gebracht 

De relatief eenvoudige en vlotte praktische toepassing van het HandScan systeem, maakt frequentere monitoring van RA mogelijk (‘Tight Control’). Dat is van belang omdat Tight Control betere behandelresultaten voor de patiënt geeft. Begin deze zomer heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) resultaten gepubliceerd waarin bleek dat de HandScan beter dan het gebruikelijke lichamelijk onderzoek (knijptest) overeen kwam met echografie, een onderzoek dat ontstekingen goed kan aantonen maar erg arbeidsintensief is en daardoor minder toegepast wordt in de klinische praktijk.

Internationalisering 

Petra van den Elsen, CEO van Hemics geeft aan dat de goede onderzoeksresultaten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de succesvolle lancering van de HandScan in Nederland. “De HandScan wordt in Nederland steeds vaker ingezet zowel voor onderzoek als voor klinische praktijkvoering, en dat is nog maar het begin. Omdat de Nederlandse reumatologie internationaal hoog aangeschreven staat, zien we de belangstelling voor de HandScan in het buitenland nu ook toenemen. De eerste verkoop van een nieuwe medische innovatie in een land is vaak het lastigst om te realiseren. Wij verwachten dat het eerste gebruik van de HandScan in Duitsland en België de belangstelling van andere reumatologen in die landen zal wekken. Naast Duitsland en België zijn we ook met ziekenhuizen in andere landen in gesprek en zullen we op korte termijn verder uitbreiden in Europa.“

Inzet van de Hand-Scan innovatie over de grens 

De HandScan zal in Duitsland toegepast worden in een omvangrijk programma voor vroegdiagnostiek. Prof. Andreas Schwarting, (Hoofd Reumatologie Divisie Academisch Ziekenhuis Mainz, en directeur van het Reumatologie Centrum Rijnland-Palts in Bad Kreuznach): “Ik ben verheugd te kunnen mededelen dat het Reumatologie Centrum Rijnland-Palts het eerste Duitse ziekenhuis is dat de HandScan gaat gebruiken. De HandScan gaat een belangrijke rol spelen in ons reumatologische gezondheidszorgprogramma, dat zich richt op vroege diagnose en behandeling van RA in een gebied van 5 miljoen mensen.”
In België nemen deze maand eveneens de eerste twee centra de HandScan-systemen in gebruik: Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en CHU de Liège (Universiteitsziekenhuis Luik).


Meer weten?