Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Meer zekerheid voor Europese Lymepatiënten dankzij nanotechnologie

Meer zekerheid voor Europese Lymepatiënten dankzij nanotechnologie

Het Nederlandse bedrijf Innatoss Laboratories, een portfoliobedrijf van de BOM, gaat als eerste in Europa de Nanotrap Lyme Antigen test uitvoeren. Deze veelbelovende test op basis van nanotechnologie is de eerste test die direct Lyme-antigen kan aantonen in urine, in elk stadium van infectie. Tienduizenden patiënten kunnen met deze methode vanaf oktober uitsluitsel krijgen of een actieve Lyme-infectie hun langdurige klachten veroorzaakt.

 

Als de Nanotrap urinetest een actieve infectie aantoont, wordt een arts ondersteund bij de keuze voor behandeling met antibiotica. De traditionele antistoftesten tonen enkel een doorgemaakte infectie aan. Dan wordt niet duidelijk of de bacterie nog aanwezig is. De nieuwe test biedt een oplossing in alle fasen van infecties. Artsen en hun patiënten weten na de test of hun klachten te maken hebben met de aanwezigheid van de bacterie.


Urinetest met nanotechnologie

Door het gebruik van nanotechnologie is de test een stuk eenvoudiger af te nemen dan de gebruikelijke bloedtesten. Nanotrap meet eiwitten van de Borrelia-bacterie namelijk in urine met behulp van nanotechnologie. Ceres Nanosciences uit de Verenigde Staten heeft deze test ontwikkeld en daar in 2015 gelanceerd, na publicatie van de resultaten van een klinische studie onder leiding van George Mason University met 268 patiënten.

Exclusief bij Nederlands laboratorium

Ceres is een exclusieve samenwerking aangegaan met Innatoss om de Nanotrap Lyme Antigen test naar Europa te brengen. Innatoss zal deze als lab-developed test aanbieden in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. “Ceres is erg tevreden met deze samenwerking met Innatoss. Zo komt de Nanotrap® Lyme Antigen Test beschikbaar voor patiënten in Europa,” zegt Ross Dunlap, CEO van Ceres Nanosciences, “De kritische, wetenschappelijk georiënteerde aanpak van Innatoss en het belang dat ze hechten aan de kwaliteit ervan, past goed bij de strategie van Ceres.”

Groot animo onder Lymepatiënten

De test is uitgebreid gevalideerd in de VS. Innatoss verifieert de werking ook nog in het eigen lab. Zodra de test in oktober beschikbaar is, verwacht het laboratorium in Oss veel interesse van Lymepatiënten uit heel Europa. Anja Garritsen, algemeen directeur van Innatoss Laboratories, bevestigt dit, "Een effectieve test voor directe detectie van Borrelia staat al lang op de wensenlijst van artsen en patiënten. Met de Nanotrap Lyme Antigen Test introduceren we een dergelijke test in Europa. We verwachten dat de resultaten helpen om de essentiële vraag te beantwoorden: zijn de gezondheidsproblemen gerelateerd aan een actieve Borrelia infectie?"

Nieuwe test positief ontvangen

De Lyme-wereld is meestal verdeeld over het nut van de verschillende Lyme-testen. De Nanotrap test wordt door velen echter als een veelbelovende innovatie gezien. Omdat deze test een doorbraak betekent voor de Nederlandse Lymepatiënten, heeft Stichting Tekenbeetziekten € 10.000 beschikbaar gesteld om deze methode zo snel mogelijk in Nederland beschikbaar maken. Diana Uitdenbogerd, bestuurder van Stichting Tekenbeetziekten, is enthousiast, “We juichen innovatie bij Lyme-diagnostiek ten zeerste toe en dragen daarom van harte bij.”

Meer weten?