Terug naar actueel

Mid-West van de VS: de ideale startlocatie voor ondernemers

5 juni 2019
5cf7c1ffac7df

Voor veel ondernemers zijn de Verenigde Staten een aantrekkelijk land vanwege de omvangrijke markt. Met een BNP van $55,000 per capita en een bevolking van meer dan 320 miljoen mensen, is het de grootste economie ter wereld. Bovendien is de bevolking van de VS verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde huishoudelijke consumptie. Het land trekt veel internationaal talent aan, registreert jaarlijks de meeste internationale patenten, en is goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde uitgaven voor R&D. “Everything is bigger in America”. 

Tegelijkertijd bestaat de Amerikaanse markt uit 50 kleinere economieën, gevormd door de afzonderlijke staten. Deze zijn het beste te vergelijken met onafhankelijke landen; de cultuur, etniciteit, het landschap, de grondstoffen, regels en wetten verschillen onderling, waardoor het lastig blijkt om de markt als eenvormig te bestempelen. Het kan daarom verstandig zijn voor bedrijven om zich op één regio of staat te focussen, of zelfs te beginnen met een enkele stad en vanaf daar de activiteiten verder uit te breiden. Vanwege de ligging, omvang en bevorderlijke ondernemingsklimaat heeft een groot aantal Nederlandse bedrijven deze eerste stap gezet in het Middenwesten van de Verenigde Staten.

“Als je in de VS op zoek bent naar een regio om je bedrijf te starten, is de Midwest zeer geschikt vanwege de vriendelijke cultuur, de relatief lage kosten om te wonen en werken, en een competitieve arbeidsmarkt met goed opgeleid personeel .”
Jonas Swarttouw - NewCold

Een serieus alternatief
Boeing, Motorola, Kraft Heinz, McDonalds en Caterpillar; grote bedrijven die hun hoofkantoren hebben gevestigd in het Middenwesten en de stad Chicago. Veel bedrijven uit de maakindustrie, agrofood en financiële sector zijn gevestigd in en rondom de ‘Windy City’. Een recente ontwikkeling is dat de regio in snel tempo meer IT-bedrijvigheid aantrekt, van start-ups tot de technologiereuzen. Zo verplaatsten Google en Facebook recentelijk delen van hun activiteiten naar de derde grootste stad van de VS.

Terwijl het Middenwesten een aantrekkelijk ecosysteem biedt voor ondernemers, is de regio in vergelijking met de Bay Area aan de Westkust en de regio’s rondom New York en Boston aan de Oostkust nog relatief onontgonnen terrein. Een voordeel ten opzichte van de bekendere tech hotspots is dat ook het Middenwesten veel marktkansen biedt, maar dan met een minder moordende concurrentie en een beduidend lager prijsniveau. Huisvesting, faciliteiten en personeel zijn in en rondom Chicago beter betaalbaar. 

Tot slot is het Middenwesten ideaal gelegen in het hart van de VS met snelle vliegverbindingen naar Amsterdam en de rest van het land. Bijkomend voordeel van de ligging is dat de tijdzone ten opzichte van zowel Europa als de Amerikaanse westkust aantrekkelijk is. Nadine von Seelen, vertegenwoordiger in de VS voor industrieel designbureau VANBERLO: “Tot het middaguur kan ik nog contact hebben met mijn collega’s in Nederland, terwijl ik ’s middags kan telefoneren met een klant in Silicon Valley; dat helpt enorm om de vaart in onze projecten te houden”. 

Nederland & Brabant in de regio
De afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving zichtbaar, waarbij bedrijven, experts en investeerders zich naar het Middenwesten verplaatsen, waaronder ook een aantal Nederlanders. Naast de al bestaande grote groep Amerikanen met Nederlandse voorouders in staten als Michigan, Wisconsin en Illinois, ontstaat er momenteel een groeiende groep ondernemers en medewerkers van bedrijven in het Middenwesten met een Nederlandse achtergrond. Nederlanders passen hun kennis en ervaring toe in het Middenwesten en brengen succesvolle ondernemingen naar de regio. 

“De mensen in de Midwest zijn openminded over Europese bedrijven en geïnteresseerd in samenwerking. De cultuur is vriendelijk en informeel, het ligt centraal, maar ook vanuit een zakelijk oogpunt is de Midwest de ideale regio om te starten in de VS.”
Hicham Shatou - LeQuest

Om een beeld te geven van het ondernemersklimaat heeft het Nederlandse Consulaat-Generaal in Chicago een aantal succesvolle Brabantse ondernemers in de regio geïnterviewd. Hierbij wordt in het bijzonder ingegaan op de kansen die er liggen voor Nederlandse ondernemers en waarop een ondernemer die in het Middenwesten wil starten, moet letten. Zo legt een Nederlandse melkveeboer uit op welke wijze de Amerikanen hulp aanbieden als er iets misgaat met je bedrijf, en gaat de manager VS van TomTom verder in op de verschillen en overeenkomsten in businesscultuur tussen Nederland en de VS. Meer informatie over het ondernemersklimaat in het Middenwesten is te vinden in dit magazine

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures