Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Miljardenovername Acerta Pharma Oss door AstraZeneca

Miljardenovername Acerta Pharma Oss door AstraZeneca

Het is veruit de grootste overname uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechsector. Het Zweeds/Britse farmacieconcern AstraZeneca neemt voor $3,5 mrd een belang van 55% in het pas vier jaar oude Acerta Pharma uit Oss. De komende jaren kan de waarde van de overeenkomst tussen AstraZeneca en Acerta, dat medicijnen tegen kanker ontwikkelt, zelfs oplopen tot $7 mrd.

Acerta werd in 2012 opgericht door Allard Kaptein en Tjeerd Barf, twee ex-onderzoekers van Organon. Acerta Pharma is gevestigd op Pivot Park in Oss.

Succesvolle test

Acerta heeft nog geen medicijnen op de markt, maar meldde onlangs een succesvolle test onder leukemiepatiënten te hebben gedaan met het belangrijkste kankermedicijn waaraan het bedrijf werkt: Acalabrutinib. Het middel is mogelijk ook geschikt voor de bestrijding van andere vormen van kanker en voor de behandeling van auto-immuunziektes.

Acerta en de BOM

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is één van de investeerders van het eerste uur in Acerta Pharma. De BOM is tevens een van de initiatiefnemers van Pivot Park. Deze life sciences-campus is het antwoord op de inkrimping van het farmaceutische bedrijf MSD. Op het Pivot Park zijn op dit moment 36 bedrijven gevestigd die werk bieden aan meer dan 350 mensen. 'We willen doorgroeien naar 40 tot 45 bedrijven met 550 tot 600 werknemers in 2020', zegt Mirjam Mol-Arts, directeur van het Pivot Park. Acerta blijft er ook na de overname door AstraZeneca gevestigd, aldus Mol-Arts.

Meer weten?