Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Orbisk ontvangt een miljoen voor voorkomen voedselverspilling in restaurants

Orbisk ontvangt een miljoen voor voorkomen voedselverspilling in restaurants

Orbisk, de Utrechtse startup die met behulp van AI voedselverspilling wil voorkomen, heeft in een investeringsronde ruim 1 miljoen euro opgehaald om haar technologie op grote schaal in de markt te zetten. De nieuwe investeerders zijn Foodsparks by PeakBridge en EIT Food. De bestaande investeerders DOEN Participaties en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben hun financiële belang uitgebreid.

Voedselverspilling draagt sterk bij aan de uitstoot van broeikasgassen, terwijl veel van dit verspilde eten nog volledig geschikt is voor consumptie. Een gemiddeld restaurant heeft zo’n 10.000 kilo voedselafval per jaar. Met de oplossing van Orbisk is het mogelijk om tot 70% van deze verspilling te voorkomen. Orbisk voorziet de afvalcontainer van een weegschaal en een camera. Bij het weggooien maakt de camera een foto en wordt het gewicht bepaald door de weegschaal. AI bepaalt automatisch wat er precies wordt weggegooid. Via een online rapportage krijgt de klant inzicht in wat en hoeveel er wordt weggegooid. Hiermee kunnen planning, inkoop, aanbod en bereidingsprocessen worden geoptimaliseerd om hiermee de duurzaamheid en winstgevendheid te verbeteren. De resultaten bij bestaande klanten bewijzen deze belofte en bieden Orbisk perspectief voor snelle groei.

Leids Universitair Medisch Centrum over Orbisk

Olaf van der Veen, CEO van Orbisk: "We zijn erg blij met de investering van PeakBridge, DOEN Participaties, BOM en EIT Food. We zijn trots op het feit dat deze partijen de potentie van onze technologie zien om de Horeca en Foodservice duurzamer te maken en daarmee een wereldwijd probleem aan te pakken. De kennis, ervaring en het netwerk die we met deze impact-investeerders aan boord halen, zal ons helpen om ons doel te behalen: een vermindering van 100 miljoen kilo voedselverspilling in 2025.”

Momenteel maken 50 restaurants gebruik van de techniek van Orbisk. Gemiddeld levert dit een vermindering van voedselverspilling op van zo’n 50%. In 2020 was Orbisk één van de finalisten van de Postcode Lotteries GreenChallenge.

Meer weten?