Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Organon: een sterk Brabants merk keert terug

Organon: een sterk Brabants merk keert terug

Zo’n 100 jaar in de maak. De ontwikkeling van Brabant tot een farmaceutische hotspot wordt gekenmerkt door een lange geschiedenis in de farmacie. In 1923 werd Organon opgericht, dat in 2007 werd overgenomen door Schering-Plough en vervolgens fuseerde met MSD. Veel van de kennis en expertise die door de jaren heen was opgebouwd, dreigde verloren te gaan toen MSD in 2011 besloot de faciliteiten voor het vroege onderzoek te sluiten. Een groot publiekprivaat samenwerkingsverband – waarbij ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) betrokken was, bracht redding en in 2012 werd de R&D-locatie van Organon omgevormd tot een open innovatiecampus: Pivot Park. Nu, bijna 100 jaar na de oprichting, keert de naam ‘Organon’ terug naar Oss.

Al in het voorjaar van 2020 maakte MSD de plannen bekend om een gedeelte van het bedrijf af te splitsen zodat twee onafhankelijke, beursgenoteerde en toekomstbestendige bedrijven ontstaan met wereldwijde impact. Het nieuwe bedrijf, wat Organon & Co gaat heten, zal in de eerste helft van 2021 van start gaan. Ook op de thuisbasis in Oss zal een Organon-vestiging geopend worden. Verwacht wordt dat van de 10.000 banen wereldwijd, er 1000 in Oss vervuld zullen gaan worden. Direct daarna keren de vertrouwde letters ‘Organon’ terug in het straatbeeld van Oss. Ruim op tijd voor de 100e verjaardag van het bedrijf.

Open innovatie

Anno 2021 zijn op het Pivot Park ruim 60 bedrijven gevestigd en werken er meer dan 600 werknemers aan geneesmiddelenontdekking-en ontwikkeling. Een groot deel van deze bedrijven is opgericht door oud-Organon en MSD onderzoekers die aan de weg timmeren als ondernemer. Met MSD, Aspen, Pharming en het terugkerende Organon heeft Pivot Park straks 4 beursgenoteerde productiebedrijven op locatie. De Brabantse farmacie staat er goed voor.

In-depth overview Lifescience & Health Sector in Brabant (Netherlands)

In-depth overview Lifescience & Health Sector in Brabant (Netherlands)

Deze publicatie van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij geeft een gedetailleerd overzicht van de Life Sciences & Health industrie in Brabant, inclusief de sterke punten en de kansen voor de regio.