Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa. Een consortium met BOM Brabant Ventures investeert 10 miljoen euro in de nieuwe fabriek. Daarin wil PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit. PeelPioneers gaat op zoek naar twintig nieuwe collega’s.

PeelPioneers kiest voor Den Bosch als vestigingsplaats vanwege de aanwezige agrifood infrastructuur. De regio loopt voorop in innovatie van de voedselketen. De schillenboer van de 21ste eeuw zoekt de samenwerking met kennisinstellingen in de regio, zoals de HAS Hogeschool. Zo wil het bedrijf talent helpen ontwikkelen.

Slimme voedselketen

Jan Hoskam, wethouder Den Bosch: “We zijn trots dat dit bijzondere bedrijf zich in onze gemeente vestigt. De ambities van PeelPioneers sluiten perfect aan bij onze regio, waar we samen werken aan duurzame innovaties in de agrifood sector. We verwelkomen hier graag ambitieuze bedrijven die onze voedselketens vernieuwen en slimmer maken.”

Brabants netwerk

Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: “Wij geloven dat duurzaamheid gecombineerd kan worden met gezonde business. Brabant is bij uitstek de regio waar we dit kunnen waarmaken. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij heeft ons vanaf het eerste moment ondersteund. Niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook door hun expertise te delen en door ons te koppelen aan het waardevolle Brabantse netwerk.”

In goede handen

”Dit is een mooie mijlpaal in de ontwikkeling van PeelPioneers”, vindt Robbert van der Stelt. “Ik ben blij dat we daaraan weer een bijdrage kunnen leveren. De inrichting van een nieuwe productielijn, met heel veel nieuwe techniek, wordt ongetwijfeld nog een uitdagende klus. Maar die is bij PeelPioneers in goede handen.”

De oprichters van PeelPioneers voor een berg sinaasappelschillen

Elke dag een zwembad vol

Supermarkten en horeca moeten grote hoeveelheden schillen afvoeren. De pionierende technologie van PeelPioneers biedt hen een honderd procent circulaire oplossing. Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers: "Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar honderdtwintigduizend kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol.”

Vleesvervangers

Met de investering gaat PeelPioneers niet alleen de productie opschalen, maar ook nog meer waarde uit schillen halen. Zo zijn in het eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld van de citrusschillen, die klaar zijn om in de nieuwe fabriek geïmplementeerd te worden. Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers.

De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investering van een uniek consortium, bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), Nationaal Groenfonds, BOM Brabant Ventures, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties.

Koploper circulaire voedselketen

Op dit moment maakt PeelPioneers onder meer al sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen, waaronder bier van Lowlander en Two Chefs Brewing, citrus muffins (Jumbo), limonade en bonbons. Daarnaast worden de ingrediënten gebruikt in non-food producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. In het eigen lab wordt constant onderzocht hoe er meer waarde uit schillen gehaald kan worden. Een resultaat hiervan zijn de nieuw ontwikkelde voedingsvezels. Deze bieden stevigheid en structuur aan vleesvervangers, bakkerij producten en sauzen en zorgen voor het juiste mondgevoel. Hiermee wil PeelPioneers een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Minder CO2-uitstoot

PeelPioneers is de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. Hiermee spelen ze in op de groeiende behoeftes van Noordwest-Europese afnemers. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zodoende levert PeelPioneers een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.

PeelPioneers: De wording van de schillenboer van de 21e eeuw