Terug naar actueel

R&D-oproep ET technologiedomein optica open

8 juli 2024
Beeld Domein Optica

Ontwikkeling van grote Si-spiegels en coating voor toepassing bij 10-20 K

De derde oproep voor de R&D-regeling technologiedomeinen Einstein Telescope (ET) voor hightech bedrijven is open. Doel van deze regeling is om innovatie en versnelde ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope te stimuleren. En daarmee het toekomstige verdienvermogen van Nederland en de kandidatuur voor de Einstein Telescope te versterken. Deze oproep is voor het technologiedomein ‘optica’ en er is een subsidie van € 2.500.000 beschikbaar.

Over het domein optica
De Einstein Telescope (ET) wordt een observatorium voor zwaartekrachtgolven dat afhankelijk is van de meting van minieme relatieve lengteverschillen tussen de kilometerslange armen van een laserinterferometer. Optische systemen zijn een cruciaal aspect van de ET. Binnen dit domein staan het ontwikkelen en interferometrisch testen van grote siliciumspiegels centraal. De uitwerking van deze uitdaging is hier te vinden.

Wie komt in aanmerking voor de R&D-regeling?
De regeling staat open voor individuele bedrijven en samenwerkingsverbanden (consortia). Consortia kunnen bestaan uit startups en MKB'ers, grote bedrijven en kennisinstellingen. 

Programmamanager Jorg van der Meij (LIOF): “Hightech bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van optische systemen nodigen wij uit contact met ons op te nemen. Een team van business developers staat klaar om vragen te beantwoorden. Zij kunnen helpen bij de aanvraag en bij het vinden van een samenwerkingspartner. We kijken daarnaast ook naar de mogelijkheden van de technologie voor andere toepassingen.”

Aanvraagproces en timing
De oproep voor het technologiedomein optica loopt tot en met 12 september 2024 23.59 uur. De aanvraag kan ingediend worden via de website en deze wordt beoordeeld door een onafhankelijke begeleidingsgroep. Meer info over de R&D-regeling, het team van business developers en de technologiedomeinen is te vinden op https://einsteintelescopeforbusiness.nl/.    
 

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures