Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

RIFT haalt 2 miljoen euro op om ijzerbrandstof als nieuwe duurzame energiedrager te gebruiken

RIFT haalt 2 miljoen euro op om ijzerbrandstof als nieuwe duurzame energiedrager te gebruiken

De Eindhovense start-up RIFT, die een 'circulaire brandstof'-technologie heeft ontwikkeld voor industriële productieprocessen en elektriciteitscentrales, heeft in een eerste investeringsronde 2 miljoen euro opgehaald. De kapitaalinjectie van Rubio Impact Ventures, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en het Energietransitiefonds Rotterdam komt kort na de bekendmaking dat het klimaatfonds Breakthrough Energy, opgericht door Bill Gates, in het bedrijf investeert.

RIFT, dat is ontstaan uit een studententeam SOLID van de TU/e, claimt dat haar ijzerbrandstoftechnologie ervoor zorgt dat de bedrijven die geen alternatief voor fossiele brandstoffen hebben, kunnen verduurzamen door middel van ijzerbrandstof. Door ijzerbrandstof te verbranden, ontstaat energie in de vorm van duurzame warmte. De roest die daarna overblijft, kan met duurzame waterstof weer omgezet worden tot ijzerpoeder, waardoor de duurzame cirkel rond is. Bovenop het CO2-vrije karakter van de technologie, geeft RIFT aan dat de technologie er ook voor zorgt dat er minder stikstofemissies vrijkomen dan bij fossiele brandstoffen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het zorgt er ook voor dat bedrijven en regio’s meer stikstofruimte krijgen die zij kunnen inzetten voor andere activiteiten.

Tekst gaat door onder de video

De pilotplant van RIFT

Besparing van 1 gigaton CO2 per jaar in 2050

Op dit moment test RIFT de productie van ijzerbrandstof op Energy Demo Field in Arnhem en draait een boiler bij de warmtekrachtcentrale in Helmond. Daar verwarmt het Eindhovense bedrijf samen met het warmtebedrijf Ennatuurlijk vijfhonderd huizen via het warmtenet. De ambitie is om deze systemen wereldwijd te implementeren, met als doel het besparen van 1 gigaton CO2 per jaar in 2050. “De nieuwe kapitaalinjecties kunnen ons helpen deze ambitieplannen mogelijk versneld te realiseren”, aldus Mark Verhagen, CEO van RIFT. Verhagen: ‘’Het spreekt voor zich dat wij blij zijn dat we vanuit alle hoeken van de wereld zoveel steun krijgen. Deze aanvullende kapitaalinjectie stelt ons in staat om de huidige testsystemen verder door te ontwikkelen en ons team te laten groeien, waardoor we nog eerder in staat zijn om de energietransitie te versnellen.”

Een breakthrough in de energietransitie

De investeringsronde, geleid door Rubio, was officieel afgerond voordat het klimaatfonds Breakthrough Energy van Bill Gates aankondigde geld en ondersteuning aan RIFT beschikbaar te stellen. De timing hiervan kon niet beter, aldus Helmer Schukken, managing partner bij Rubio. Schukken: “Deze internationale ondersteuning is ontzettend belangrijk. Zij hebben veel meer zeggingskracht in Europa en Amerika. Er moet bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving komen voordat deze duurzame brandstof op grote schaal kan worden gebruikt. In de tussentijd begeleiden en financieren wij RIFT om door te kunnen groeien. Wij zien dat deze onderneming en de technologie waar zij aan werkt, de potentie heeft een doorbraak te zijn in de energietransitie. Zonder een oplossing zoals die van RIFT zal het voor de energie-intensieve industrie een grote uitdaging blijven om hun gasverbruik te verminderen.’’

Essentieel voor de regionale doelstellingen

De andere Nederlandse investeerders sluiten zich hier volledig bij aan. Jesse In ’t Velt (investment manager bij Energietransitiefonds Rotterdam, InnovationQuarter): “Ruim zeventig procent van de energie-intensieve industrie in het Haven Industrieel Complex in Rotterdam is nodig voor warmte en draait nu vooral op fossiele brandstoffen zoals gas. Waterstof en warmtepompen zijn goede alternatieven, maar de infrastructuur kan de groei niet bijbenen. De ijzerbrandstoftechnologie van RIFT past goed in deze mix van power-to-heatoplossingen. Daarmee is deze technologie essentieel voor de regionale doelstellingen.”

Het ecosysteem

‘’De ontwikkeling van deze nieuwe brandstof en de impact die het kan hebben op onze doelen in de energietransitie vergt een sterk ecosysteem’’, zegt Marc de Haas, Venture Developer bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. ‘’Dat systeem is in onze regio ontstaan vanuit de TU/e en bestaat uit bedrijven, kennisinstellingen, investeerders en overheden. Wij zien RIFT als een belangrijke speler die dat ecosysteem weer een stuk verder gaat brengen door toepassing van de technologie in de markt. Dat gaat weer zorgen voor een zwaar kleef aan effect op andere partijen in het ecosysteem’’.

Meer weten?