Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Rural Spark verovert Afrika met 3,5 miljoen groeikapitaal

Rural Spark verovert Afrika met 3,5 miljoen groeikapitaal

Rural Spark schaalt op en geeft daarmee nog meer mensen in Afrika toegang tot duurzame energie. Het bedrijf verkocht in Sub-Sahara Afrika al zo’n 20.000 energiekits. Met nieuwe investeringen van BOM Brabant Ventures, YARD ENERGY Investments en DOEN Participaties B.V. zet Rural Spark nu een volgende stap in de elektrificatie van landelijke gebieden. Het groeikapitaal wordt ingezet voor het betreden van nieuwe markten en het vergroten van de capaciteit van de modulaire energiekit.

Toegang tot elektriciteit is volgens de onderneming uit Breda een belangrijke voorwaarde voor economische ontwikkeling van naar schatting 580 miljoen Afrikanen. De energiekit voorziet in deze behoefte. De kit bestaat uit een slim batterijpakket verbonden aan een zonnepaneel, en verschillende apparaten zoals lampen, ventilatoren en tv’s. Met de ontwikkeling van nieuwe, goedkopere kits die aan elkaar kunnen worden geklikt, wil Rural Spark het systeem geschikt maken voor nieuwe doelgroepen en nieuwe, lichte industriële toepassingen, zoals de aandrijving van waterpompen en graanmolens.

Energienetwerken

“Om echte stappen te zetten in hun economische ontwikkeling hebben mensen elektriciteit nodig”, zegt Harmen van Heist, een van de oprichters van Rural Spark. Dat willen we bereiken door in Sub-Sahara Afrika slimme, betrouwbare en vooral betaalbare energienetwerken te realiseren: kleinschalig en toekomstbestendig. Wij hebben de ambitie om daar een voortrekkersrol in te spelen.”

Dreamteam

Van Heist: “We zijn heel blij met onze nieuwe investeerders. Niet alleen omdat we nu de financiële ruimte hebben om te groeien en te ontwikkelen. Kennis van productontwikkeling, de energiemarkt, de Afrikaanse markt... Alle partijen brengen hun eigen, aanvullende expertise mee. Samen vormen we echt een dreamteam.”

Zo werkt Rural Spark

  • Het hart van de dienstverlening van Rural Spark is de Energy Kit. De uitbreidbare kit bestaat uit een centrale router met slimme batterijen en een breed scala aan apparaten zoals lampen, ventilatoren en tv’s die die door een zonnepaneel worden opgeladen.
  • De kit is voorzien van een ‘Pay As You Go’ systeem. Het gebruik van stroom wordt afgerekend met een mobiele telefoon, waardoor de elektriciteit ook doorverkocht kan worden.
  • Rural Spark biedt de tussenhandel een aantrekkelijke lening waarmee de apparatuur in twee of drie jaar wordt afbetaald, en waarmee levering door Rural Spark tevens verzekerd is.
  • Rural Spark verzorgt ook de opleiding van onderhoudsmonteurs ter plaatse.

Robin Hendrickx: “Rural Spark heeft vorig jaar deelgenomen aan het Investor Readiness Program (IRP) van de BOM. Door het gesprek aan te gaan met de tussenhandel, werd duidelijk dat zij het product heel graag wilden verkopen, maar simpelweg geen geld hadden om het aan te schaffen. Daar is uiteindelijk een heel mooie financieringsoplossing voor gevonden. Daarmee was een groot risico in het businessmodel afgevangen. Deze investering is voor Rural Spark en voor ons een logische volgende stap.”

Meer weten?