Terug naar actueel

Samen sterker: acht Oosterhoutse bedrijven verduurzamen ondanks netcongestie

15 mei 2025
Grote Oogst Vijf Eiken afbeelding 2 verkleind

Waar netcongestie op veel plekken in Nederland leidt tot stilstand, laten acht bedrijven op bedrijventerrein Vijf Eiken in Oosterhout zien dat verduurzamen wél mogelijk is. Onder begeleiding van de gemeente Oosterhout, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Antea Group bouwen ze hier aan een klimaatneutraal bedrijventerrein. Het traject is onderdeel van het programma Grote Oogst van de provincie Noord-Brabant.  

De opgave was helder: maak bedrijventerrein Vijf Eiken fossielvrij. Dat klinkt eenvoudig – overstappen op groene stroom bijvoorbeeld – maar de realiteit is dat je die stroom niet zomaar meer uit het stopcontact haalt. Netcongestie is een serieuze belemmering. Er was een jaar lang meten en analyseren nodig voor deze complexe puzzel, maar ondertussen ligt er een verduurzamingsplan voor de toekomst. 

De toewijding van de ondernemers én samenwerking met overheid en experts maken het verschil in dit project
Jacco Buisman, Projectleider Gemeente Oosterhout

Van meterkast tot warmtenet: concrete oplossingen 

Antea en BOM brachten per bedrijf de energiesituatie in kaart. Op basis van die uitgebreide analyse is de eerste stap richting realisatie gezet: de mogelijkheden van een zogenaamde groeps-ATO (aansluit- en transportovereenkomst, red.). Hierbij delen meerdere bedrijven één slimme stroomaansluiting – een relatief nieuwe oplossing die netcapaciteit optimaal benut. Dit vormt de ruggengraat van een slimme energiehub op Vijf Eiken. 

Flatland v2 februari 2025 verkleind

Daarnaast liggen er plannen voor:

  1. WKK-units (warmtekrachtkoppeling, red.) – voor efficiënte, lokale opwek van stroom en warmte via (bio)gas;
  2. Een biovergister bij Rodenburg – om eigen groengas op te wekken;
  3. Een toekomstig warmtenet - gevoed door duurzame bronnen

Het is niet óf-óf, maar én-én. Er wordt gebouwd aan een veelzijdige, toekomstbestendige mix van oplossingen – mogelijk zelfs met aansluiting op toekomstige waterstofnetten. 

Sneller en slimmer verduurzamen 

De deelnemende bedrijven – Rodenburg, Döhler, Bostik, Mauser, Vacumetal, Hebels Staal, Van der Kooy en Tata Steel Tubes – zijn enthousiast en betrokken. De combinatie van begeleiding en inzicht wordt als positief ervaren. De ondernemers weten nu precies wat ze verbruiken, wanneer pieken optreden, en waar ze kunnen besparen. Ze ervaren het programma als een hefboom om sneller en slimmer te verduurzamen.  

Grote Oogst Vijf Eiken afbeelding 1

Voorbeeld voor andere bedrijventerreinen

De casus Vijf Eiken laat zien dat verduurzamen wél kan – zelfs in tijden van netcongestie. En dat het begint bij samenwerking: tussen ondernemers, overheid en uitvoerende partijen. “De toewijding van de ondernemers én samenwerking met overheid en experts maken het verschil in dit project,” zegt Jacco Buisman, projectleider namens de gemeente Oosterhout. “BOM speelt daarin een belangrijke rol als aanjager, verbinder en kennisdrager – en zorgt dat ideeën niet op papier blijven staan, maar stap voor stap werkelijkheid worden.” 

Paul Blankenvoorde, betrokken vanuit BOM, onderstreept de kracht van deze samenwerking: “Dit project is een voorbeeld voor andere bedrijventerreinen. Met visie, data en lef kun je echt impact maken.” 

Pblankenvoorde bom nl
De weg is lang, maar de richting helder – en de eerste resultaten geven vertrouwen om door te gaan
Paul Blankenvoorde, BOM

Realisatie energiehub 

De komende periode staat in het teken van draagvlak creëren voor de gezamenlijke oplossingen. “Ik ben tevreden als we aan het einde van het traject het onomkeerbare besluit tot realisatie van de energiehub hebben genomen,” aldus Buisman. Die stap wordt eind 2026 verwacht. “De weg is lang, maar de richting helder – en de eerste resultaten geven vertrouwen om door te gaan,” besluit onze collega Paul Blankenvoorde.  

Over Grote Oogst 

Grote Oogst is een provinciaal programma dat bedrijfsleven en overheid samenbrengt om daadwerkelijk meters te maken in de energietransitie, in totaal doen hier 13 bedrijventerreinen in heel Brabant aan mee. Door in te zetten op clusters van bedrijven ontstaat schaalgrootte, samenwerking en versnelling. BOM speelt hierin een actieve rol als aanjager, verbinder en kennisschakel. 

Het traject op Vijf Eiken is exemplarisch voor de ambitie: het gaat niet alleen om plannen maken, maar vooral om realiseren. En precies dat wordt nu zichtbaar. 

Meer weten? Paul staat voor je klaar!

Pblankenvoorde bom nl

Paul Blankenvoorde

Senior Developer
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures