Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

SBMC-leden gaan samenwerken om duizenden beenamputaties te voorkomen

SBMC-leden gaan samenwerken om duizenden beenamputaties te voorkomen

Foto vlnr: Jan Rietsema, CEO Smart Biomaterials Consortium, SBMC; Judit Canadell-Ayats, Principal Scientist/Group leader Product Development Corbion, Bart Sanders, CEO & co-founder STENTiT and Ramon Solberg, CEO a.i., CTO & Founder  Vivolta.


De BOM-portfoliobedrijven STENTiT en Vivolta gaan samenwerken met Corbion aan de ontwikkeling van een regeneratieve stent voor klinisch gebruik. De eerste focus ligt op de behandeling van patiënten die lijden aan een ernstige vorm van etalagebenen. De samenwerking is het eerste tastbare resultaat van het mede door de BOM opgerichte Smart Biomaterials Consortium, onderdeel van de Landelijke Pilotfabriek voor Regeneratieve geneeskunde. Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens de eerste RegMed XB Pilot Factory Meeting in het Philips Stadion in Eindhoven.

Het projectvoorstel voorziet in een aantal stappen in een translationeel onderzoek om de nieuwe methode zo snel mogelijk naar de patiënt te brengen. De drie partijen gaan samen batches van klinische kwaliteit stents vervaardigen.

De eerste toepassing van de regeneratieve stent is de behandeling van patiënten die lijden aan ernstige vorm van etalagebenen, een progressieve vorm van perifere vaatziekte waarbij de bloedtoevoer naar de voet ernstig wordt aangetast. Met de regeneratieve stent willen de consortiumpartners een oplossing bieden die de bloedstroom naar de voet  herstelt met behulp van een endovasculaire stent, samengesteld uit afbreekbare nanovezels die de slagader van binnenuit kunnen regenereren.

De poreuze structuur van de afbreekbare nanovezels, maakt de instroom van  bloedcellen mogelijk, wat een natuurlijke genezingsreactie teweegbrengt waardoor nieuw vaatweefsel wordt opgebouwd. Op deze manier vergemakkelijkt het implantaat vasculaire regeneratie door de aangetaste slagader van binnenuit te herstellen en vervolgens veilig na verloop van tijd veilig oplossen.

Het initiatief heeft tot doel om op termijn jaarlijks honderdduizenden amputaties wereldwijd te voorkomen.

Smart BioMaterials Consortium

Meer weten?