Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Spin-off van imec Nederland ontwikkelt gebruiksvriendelijke apparatuur voor slaapdiagnose

Spin-off van imec Nederland ontwikkelt gebruiksvriendelijke apparatuur voor slaapdiagnose

Imec.xpand en BOM investeren in startup Onera

Imec.xpand en BOM Brabant Ventures investeren in medische apparatuur voor slaapdiagnose van de Eindhovense startup Onera, een spin-off van imec Nederland dat samen met TNO deel is van het Holst Centre. De financiering wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een patiëntvriendelijk, kostenbesparend apparaat voor thuisgebruik dat net zo nauwkeurig diagnosticeert als apparatuur die wordt gebruikt in slaaplaboratoria.

Slaapgerelateerde problemen vormen een groeiend probleem in de gezondheidszorg. De afgelopen jaren waren innovaties vooral gericht op het ontwikkelen van eenvoudige screening-apparaten zoals slimme horloges of matrassensoren die vaak beperkte en onnauwkeurige informatie geven over de slaapkwaliteit.

Onera wil met de nieuwe apparatuur de concurrentie aangaan met de ‘gouden standaard’, de best mogelijke diagnostiek met superieure hardware en geavanceerde algoritmen, in combinatie met een maximaal draagcomfort. Omdat de apparatuur thuis gebruikt kan worden, verwacht het bedrijf een grote verandering teweeg te brengen bij de diagnose en behandeling van slaapstoornissen.

Dr. Hartmut Schneider, universitair hoofddocent aan de Johns Hopkins University en Chief Medical Officer bij Onera: "De medische wereld heeft lang gewacht op dit apparaat, waarmee slaapdiagnose breed toegankelijk wordt zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van het team dat dit mogelijk maakt."

John Baekelmans, managing director en VP bij imec Nederland is trots dat Onera kan worden toegevoegd aan de portfolio van succesvolle startups: "Bij imec Nederland besteden we veel aandacht aan een gezond klimaat voor startups. Het is ons doel om de kloof tussen technologie en toepassingen te verkleinen waarbij de creatie van startups essentieel is om met imec-technologie nieuwe markten te openen. Ik ben vol vertrouwen dat het Onera-team in hun missie zal slagen."

Tom Vanhoutte, investeringspartner bij imec.xpand: "Imec.xpand investeert in bedrijven die het potentieel hebben om baanbrekende wereldspelers te worden. We zijn ervan overtuigd dat het Onera-team, ook dankzij de samenwerking met imec, beschikt over alle tools, vaardigheden en expertise om de ultieme leverancier van slaapdiagnostiek te worden."

“Door te investeren in de ontwikkeling van deze technologie komen we tegemoet aan grote uitdagingen in de gezondheidszorg: de stijgende kosten en het groeiende personeelstekort”, zegt Stephan Hulsbergen, business developer bij BOM Brabant Ventures.

Ook senior investment manager Jurgen van Eck is enthousiast over de nieuwe samenwerking: “Onera past perfect in het Brabantse ecosysteem. Brabant beschikt over een supply chain van wereldklasse en heel veel expertise op het gebied van medische apparatuur, sensoring en chipdesign. We zijn blij dat we het bedrijf op deze manier kunnen ondersteunen.”

Meer weten?