Terug naar actueel

Strategische overname van BioNovion door Aduro Biotech versterkt basis voor verdere ontwikkeling

25 september 2015
57a205dbaf101

Het biotechnologiebedrijf BioNovion B.V., een portfoliobedrijf van het Brabant Life Sciences Seed Fund (BLSF) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) wordt overgenomen door het aan de Nasdaq genoteerde Aduro Biotech, Inc. uit Berkeley (Californië, U.S.A.). BioNovion, begin 2012 opgericht door drie ex-MSD/Organon wetenschappers dr. Wiebe Olijve, dr. Andrea van Elsas en dr. Hans van Eenennaam, ontwikkelt monoklonale antilichaamtherapieën tegen kanker, op basis van hun unieke platformtechnologie en expertise op het gebied van immuuntherapie van kanker.

BioNovion startte met de ontwikkeling van antilichamen op drie targets, welke door de oprichters van BioNovion in nauwe samenwerking met Nederlandse wetenschappelijke onderzoekers van het NKI-AvL, AMC en UMCG in het kader van een Top Instituut Pharma programma ontdekt waren. Inmiddels heeft het bedrijf een aantal sterke productkandidaten en nieuwe ontwikkelprogramma’s in de productpijplijn, partnerships met grote spelers in de wereldwijde immuun-oncologie markt, en een team van 24 medewerkers.

BioNovion en alle medewerkers blijven op Pivot Park te Oss gevestigd. Aduro vestigt zich met deze overname in Europa en heeft de ambitie om hiermee haar positie in Europa verder te verstevigen. Met de overname is 29 miljoen euro gemoeid, exclusief extra inkomsten bij het bereiken van klinische mijlpalen. Een deel van het bedrag wordt in aandelen betaald.

Samen met BLSF en de founders investeren we vanaf de oprichting in BioNovion. Zo hebben we BioNovion ondersteund in haar ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Dit is wat ons voor ogen stond bij de start van het Pivot Park: kennis behouden en ondernemerschap faciliteren in een internationaal werkveld. De founders van BioNovion zijn een mooi voorbeeld van wat wij zoeken: zij hebben het bedrijf succesvol opgebouwd en naar deze nieuwe fase gebracht.
Miriam Dragstra, directeur BOM Capital - BOM

Versnelling

“Wij geloven dat het cutting edge onderzoek en de ontwikkeling van Aduro op het gebied van immuun oncologie perfect aansluit bij wat wij doen bij BioNovion. De mix van onze culturen en technologieën zal naar ons inzicht nieuwe krachtige gecombineerde benaderingen om kanker en andere ziektes te genezen opleveren” vertelt Andrea van Elsas, chief scientific officer van BioNovion. Hans van Eenennaam, chief operating officer van BioNovion, voegt daaraan toe, “Beide bedrijven acteren in een sterk academisch netwerk in een ondernemende cultuur. We zijn enthousiast om deel uit te maken van hun team, om onze impact te verbreden en om versnelling aan te kunnen brengen in onze inspanningen om de producten in de kliniek te gaan testen.” 

Pivot Park: life sciences community Oss

BioNovion is één van de succesvolle spin-offs op de Pivot Park campus. Pivot Park was het antwoord van de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss en de BOM op de inkrimping van MSD. Het park ontwikkelt zich tot een inspirerende campus voor open innovatie in de life sciences. Voor starters én bestaande ondernemingen. BioNovion was een van de eerste huurders van Pivot Park. De overname van dit bedrijf laat des te meer zien dat het park een broedplaats is voor ondernemers in internationaal baanbrekend farmaceutisch onderzoek. Op Pivot Park zijn momenteel 33 bedrijven gevestigd en zijn er 350 mensen werkzaam.

BioNovion

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures