Terug naar actueel

Synaffix in de prijzen voor rol in de bestrijding van kanker

24 september 2020
5f6c4661a8251

Het gaat goed met Synaffix, het biotechnologische portfoliobedrijf dat met de BOM als investeerder antilichaam-medicijn conjugaten (ADC's) ontwikkelt voor de bestrijding van kanker. Vorig jaar sloot Synaffix al licentieovereenkomstenter waarde van 420 miljoen dollar. Nu meldt het bedrijf dat het de prijs voor ‘Best ADC Platform Technology’ heeft gewonnen bij de uitreiking van de prestigieuze 7e World ADC Awards.

Volgens Peter van de Sande, CEO van Synaffix, is de prijs een erkenning voor alle inspanningen om het beste technologische platform ter wereld te kunnen leveren voor ADC’s die worden ingezet bij de gerichte bestrijding van kanker.

5f6c46d434828

Chemotherapie

Goed nieuws dus van het bedrijf dat gevestigd is op Pivot Park in Oss. Maar wat zijn dat nou eigenlijk, ADC’s? We vroegen het aan Investment Manager Life Science & Medtech Sjoerd van Gorp, die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van Synaffix. “Het gaat om een relatief nieuwe vorm van therapie die wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. Daarbij wordt chemotherapeutica met een zogenaamde linker ‘vastgeplakt’ aan een antistof. Die zorgt ervoor dat het medicijn, veel nauwkeuriger dan bij andere therapieen, wordt afgeleverd op de plek in het lichaam waar het echt nodig is: de tumor. Daardoor verbetert de werkzaamheid van het middel en heeft de patiënt minder last van bijwerkingen.

Rising star

“Het platform wordt door de farmaceutische industrie gebruikt om verschillende combinaties van antilichamen en chemotherapeutica te maken. Synaffix speelt dus een cruciale rol bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van uiteenlopende soorten kanker. Na een lange aanlooptijd van meer dan 40 jaar, is deze vorm van gerichte kankertherapie nu echt een rising star, met negen goedgekeurde medicijnen waarvan vijf in de laatste twee jaar. Ik ben blij dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren.”

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures