Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), TNO en Sekisui Solar Film Co uit Japan zijn een verkenning gestart over samenwerking rond flexibele perovskiet zonnemodulen. Daartoe is woensdag 21 mei in het Japanse Osaka een intentieverklaring ondertekend door Takeharu Morito (Sekisui), Tjark Tjin-A-Tsoi (TNO) en Daan de Cloe (BOM).
Sekisui Solar Film is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van flinterdunne perovskiet zonnemodules. Persovskiet modules zijn licht, buigzaam en circulair te produceren. Ze kunnen rechtstreeks geintegreerd worden in bijvoorbeeld gevels, ramen en daken.
Over de voordelen van perovskiet modules hoef je veel Brabantse bedrijven en kennisinstellingen niets uit te leggen. In deze provincie is door de jaren heen al een sterke coalitie ontstaan rond de ontwikkeling van dat soort zonnemodules.
Binnen dat ecosysteem werken Brabantse partijen onder leiding van BOM samen aan een goede fuctionaliteit van de modules, beter en goedkoper materiaal, effectieve productiemachines en demonstratieprojecten.
Deze Innovatiecoalitie Solar (IC Solar) sprak onlangs de ambitie uit om grootschalige productie van perovskiet modules in Brabant te realiseren. De intentieverklaring tussen BOM, TNO en Sekisui brengt die ambitie mogelijk een stap dichterbij.
Edo de Ronde en Kahoru Nagatani van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Japan legden de basis voor het contact tussen tussen BOM, TNO en Sekisui Solar Film. Zo is de basis gelegd voor verkennende gesprekken.
Met het ondertekenen van de intentieverklaring laten de betrokken partijen weten dat ze de gedeelde ambitie hebben om gesprekken te starten over een mogelijke Brabantse fabriek voor perovskiet modules. En om relevante informatie daarover uit te wisselen.
Takehura Morita general manager Technology & Development van Sekisui Solar Film co laat weten ‘uit te kijken naar een goede samenwerking met het Nederlandse en Brabantse ecosysteem.’
Daan de Cloe, Managing Director Foreign Investments & International Trade voegt toe: “Met deze ondertekening onderstrepen we de structurele kennis- en businesssamenwerking tussen Japan en Brabant. TNO, Sekisui en BOM trekken zo samen aan de nieuwe solarontwikkeling. Via die samenwerking kunnen ze een wereldpositie bereiken in de productie van perovskiet modules.”
Voor een succesvolle energietransitie is meer nodig dan alleen traditionele zonnemodules. Perovskiet modules kunnen bijvoorbeeld toegepast worden bij facades en daken met minder draagkracht, waar traditionele modules geen optie zijn. Het netto oppervlak waarop zonne-energie opgewekt kan worden, groeit dus aanzienlijk door de komst van perovskiet modules.
Nationaal is er eveneens vertrouwen in het potentieel van perovskiet modules. Eerder werd vanuit het Nationaal Groeifonds 320 miljoen euro toegekend aan SolarNL voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie zonnemodules. De ambitie van SolarNL is om in Nederland een robuuste industrie rond de productie van modules te realiseren.
"Deze intentieverklaring is een belangrijke stap naar meer synergie tussen de Nederlandse en Japanse programma’s op het gebied van flexibele zonne-energie technologie, en voor TNO om de regionale industrie te versterken door samenwerking met Sekisui te zoeken voor het realiseren van roll-to-roll productie van perovskiet-zonnecellen in Nederland", zegt TjarkTjin-A-Tsoi, CEO van TNO.
Japan ziet in Nederland een betrouwbare partner om samen onderzoek en ontwikkeling rond perovskiet modules verder te brengen. En om snel productie te starten. Sekisui is daarbij een logische partner: het bedrijf is bekend met wat Nederlandse open innovatiesystemen te bieden hebben. Een zusterbedrijf van Sekisui (SEKISUI CHEMICAL CO.) is al gevestigd op de Automotive Campus in Helmond.
Sekisui Solar Film Co is een mooie toevoeging aan het bestaande Brabantse ecosysteem en kan een rol spelen in de verdere ontwikkeling van materialen en technologie. Om uiteindelijk het belangrijkste doel te bereiken: de grootschalige productie van flexible perovskiet in Nederland en Japan.