Terug naar actueel

TransEquity en BOM vinden Amerikaanse koper voor succesvolle medische participatie MCE

12 december 2016
584e72223c6c3

TransEquity Network en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) maken vandaag bekend dat ze Medical Concepts Europe (MCE) hebben verkocht aan het Amerikaanse A&E Medical Corporation. MCE is gevestigd in Gemert en speelt een leidende rol in de wereldwijde markt voor tijdelijke pacemakerdraden, die ziekenhuizen gebruiken om patiënten te stabiliseren na een grote hartoperatie.

De acquisitie verstevigt de positie van A&E Medical als een leidende speler in de markt voor tijdelijke pacemakerdraden en verbindingskabels. Daarnaast stelt deze transactie de gecombineerde bedrijven in staat om een nog breder portfolio van medische producten voor eenmalig gebruik te bieden aan ’s werelds leidende cardiovasculaire ziekenhuizen. Bovendien verwerft A&E Medical, gevestigd in Farmingdale, New Jersey, door deze overname een strategische positie in continentaal Europa, waar MCE sterk vertegenwoordigd is.

Volgende groeistap

“We zijn verheugd dat we de juiste strategische partner hebben gevonden die MCE kan helpen om de volgende groeistap te maken,” zegt Jurgen van Olphen, directeur van TransEquity Network. “Deze transactie toont de kracht van onze investeringsfilosofie- en hands-on aanpak. Toen we bij MCE betrokken raakten, was het bedrijf nog bezig met de opbouw van zijn marktpositie en groeipositionering. Vijf jaar na dato laat MCE gezonde winstgevende groei zien, waardoor we nu deze mooie exit kunnen maken."

MCE is nu uitstekend gepositioneerd om een volgende groeifase in te gaan
Miriam Dragstra, directeur - BOM Capital

“Dit is een hele goede exit voor alle betrokken partijen. Dat geldt in de eerste plaats voor MCE, dat nu uitstekend gepositioneerd is om een volgende groeifase in te gaan,” aldus Miriam Dragstra, directeur bij BOM Capital. “Onze lange-termijn benadering heeft zich hier echt uitbetaald. Wij hebben een solide rendement gemaakt en kunnen de vrijgekomen middelen weer inzetten om de groei van andere Brabantse bedrijven te ondersteunen. We willen deze gelegenheid ook aangrijpen om onze co-investeerder TransEquity Network te bedanken voor de cruciale rol die ze hebben gespeeld in het succes van MCE.”

Nederlands hoofdkantoor

De BOM investeerde in 2007 voor het eerst in MCE en nodigde vijf jaar geleden TransEquity Network uit om mee te doen als lead investor, toen het bedrijf extra kapitaal nodig had om de activiteiten uit te breiden en te verbeteren. TransEquity Network raakte nauw betrokken bij de dagelijkse operatie, splitste het bedrijf op, verkocht een deel aan het management en nam uiteindelijk de directie over om de groei van MCE beter te kunnen managen.

Deze transactie biedt MCE toegang tot meer middelen om het productportfolio en de marktpositie verder te kunnen uitbreiden. MCE gaat verder als zelfstandige merknaam en behoudt zijn hoofdkantoor in Nederland. Financiële details van de transactie worden niet vrijgegeven.

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures