Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Unit040 ontvangt financiering voor real time simulatie van machines in virtual reality

Unit040 ontvangt financiering voor real time simulatie van machines in virtual reality

Unit040, een gevestigde Eindhovense naam op het gebied van virtual reality, haalt een investering op bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Parinvest voor de verdere ontwikkeling van ‘PreSpective’: een ‘digital twin platform’ dat toekomstige machines simuleert vóórdat ze bestaan. Dat maakt het ontwerpen en testen veel goedkoper en sneller. Dit is Unit040 gelukt door technieken uit de gamingindustrie in te zetten. 

BOM Brabant Ventures en investeringsfonds Parinvest doen samen een investering in het Eindhovense softwarebedrijf Unit040. Met dit geld ontwikkelt Unit040 ‘PreSpective’: een platform waarop bedrijven nieuw-ontworpen machines volledig digitaal kunnen simuleren. Met een virtual reality-bril kunnen ze zelfs door de denkbeeldige machine ‘wandelen’ terwijl die in vol bedrijf is.

Nieuwe machines worden steevast eerst ontworpen op de computer met hulp van computer-aided design (CAD). Op basis van het CAD-ontwerp bouwt de fabrikant normaal gesproken een prototype, dat vervolgens uitgebreid getest wordt. Omdat machines steeds ingewikkelder worden, is het steeds lastiger om van tevoren de werking precies te overzien. Onderdelen van de machine kunnen elkaar bijvoorbeeld raken, terwijl ontwerpers dat van tevoren niet hadden ingeschat. Door productie van een of meer opeenvolgende prototypes worden die kinderziektes ontdekt en gerepareerd voordat de machine op de markt komt.

PreSpective van Unit040 produceert op basis van het CAD-ontwerp zo’n prototype vollledig digitaal. Deze ‘digital twin’ kan real time getest worden in de virtuele wereld, waardoor fysieke prototypen niet of nauwelijks meer nodig zijn. ‘Zo kun je vroeg in de ontwerpfase de bottlenecks al ontdekken’, zegt Jorick Huizinga, CEO van Unit040. Dit scheelt flink in de kosten en de nieuwe machine kan veel sneller naar de markt. Bovendien krijgen potentiële klanten in een veel eerder stadium een goed beeld van de nieuwe machine.

“We maken gebruik van hoogwaardige gamingtechnologie, waarmee we machinegedrag simuleren op basis van embedded software en de fysische natuurwetten”, zegt Huizinga. Van 23 tot en met 27 april geven Unit040 en zijn joint-venturepartners Cordis en Festa hiervan demonstraties in hun Virtual Factory op de Hannover Messe (stand D34 in Hal 8).

PreSpective is vooral interessant voor de R&D-markt, omdat productonwikkeling zo veel efficiënter wordt. Die markt is groot, alleen in de regio Eindhoven besteden bedrijven en organisaties jaarlijks al € 1,5 miljard aan R&D. Maar ook bij de bouw van grote infrastructurele projecten kan PreSpective worden ingezet. Unit040 gaat bijvoorbeeld een nieuwe tunnel bij Voorschoten simuleren, om de aanwezige installaties te kunnen testen. “PreSpective is veelbelovend en heel innovatief. Hoewel het platform nog in ontwikkeling is, is dankzij de digital twins van Unit040 nu al veel tijd bespaard op diverse ontwikkelingen. Door vestiging in Eindhoven, het hart van de Nederlandse R&D, heeft Unit040 ook nog eens een ‘thuisvoordeel’”, zegt Jean-Paul van Damme, investment manager Softtech bij BOM Brabant Ventures. “Naast financiering helpen wij Unit040 ook bij verdere opbouw van de organisatie en het opschalen van het bedrijf.”

Meer weten?