Terug naar actueel

Verslag van de BOM ondernemersreis naar Beieren

21 juni 2018
5b2b914dbf5b6

Een delegatie van Brabantse ondernemers bezocht deze week München en omgeving. Op zoek naar nieuwe zakelijke contacten en om te kijken hoe ver het grootste autoland van Europa is op het gebied van e-mobility. 

Verslag van Arjan Paans van Innovation Origins, powered by E52.

De tot 100 procent elektrische auto omgebouwde oldtimer Fiat 500, waar de Brabanders lachend bij op de foto gaan, is een goede metafoor voor de houding van de Duitse auto-industrie ten opzichte van elektrisch rijden: iets waar de grote concernen maar mondjesmaat mee bezig zijn en eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. De deelnemers aan de Smart & Green Mobility reis van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) verbazen zich drie dagen lang over die houding in het machtige autoland, die echter wel kansen biedt voor de veel innovatievere Nederlandse bedrijven.    

Helaas schiet het bezoek aan het BMW Centre for Autonomous Driving erbij in. Het programma was al overvol en dinsdagmiddag moeten de deelnemers nog naar een bijeenkomst van lokale bestuurders in het oosten van de deelstaat over het vervangen van het wagenpark door elektrische voertuigen. 

Liever een bezoek waar je in contact komt met de verantwoordelijke bestuurders, of een klein bedrijf waar je later nog wat aan hebt, dan vrijblijvend sightseeing bij een groot bedrijf waar je wordt ontvangen door de pr afdeling.
Mark Koppers, Sr. Project Manager International Trade en organisator ondernemersreis (BOM)

En hoe slaapverwekkend veel uiteenzettingen tijdens de ruim vier uur durende bijeenkomst Elektromobilität im kommunalen Fuhrpark ook zijn, ze zeggen de deelnemers veel over hoe in Duitsland het beslissingsproces op dit terrein loopt. Tijdens de nazit worden snel contacten gelegd met een advocate die alles weet over de Duitse regelgeving rond elektrische laadstations voor mobiele laadpalen. Nog meer bureaucratie: de certificaten waar gemeenteambtenaren over moeten beschikken en de verplichte maandelijkse bijscholing. Nogal wiedes dat de doorbraak van de elektrische auto in dieselland Duitsland nog even op zich laat wachten.

Bijzonder is het bezoek aan Volabo op het terrein van de Militaire Universiteit in München, eerder op de dag. Dit bedrijf ontwikkelt een revolutionaire techniek met zeer krachtige motoren die voldoende hebben aan 48 volt: een enorme verbetering is voor de veiligheid van elektrische voertuigen. Die worden tot nu toe op 400 volt aangedreven en kunnen bij reddingsoperaties voor gevaar zorgen. De bezichtiging van een omgebouwde Volkswagen Touran en een kleine Lotus sportwagen met dit type motor was absoluut een van de hoogtepunten van de reis.

Arjan Paans van Innovation Origins vroeg de deelnemers aan de reis met welke verwachtingen ze naar Duitsland kwamen en met welke ervaringen ze weer teruggaan naar huis:

Deze reis heeft mij geleerd dat Duitsland op het gebied van elektrische mobiliteit nog ver achterloopt bij Nederland. Omdat ik pas net ben begonnen bij Stint was het voor mij minstens zo leerzaam om contacten met Nederlandse ondernemers te leggen. Op een reis leer je elkaar toch op een andere, informelere, manier kennen. Wel jammer dat we het BMW Centre moesten overslaan.
Lorenzo Engelen van Stint Urban Mobility - https://innovationorigins.com/nl/als-je-een-duitser-hebt-heb-je-hem-ook-helemaal-verslag-van-een-ondernemersreis-naar-beieren/
Zaken doen met Duitse ondernemers kost tijd, veel tijd. Maar als je ze hebt, heb je ze ook helemaal. Het voordeel van een groepsreis als deze is dat je sneller toegang krijgt tot interessante Duitse bedrijven. Het opent als het ware deuren die anders gesloten blijven.
Helen Kardan van Holst Centre - https://innovationorigins.com/nl/als-je-een-duitser-hebt-heb-je-hem-ook-helemaal-verslag-van-een-ondernemersreis-naar-beieren/
Na een reis zie je echt dat bedrijven elkaar vaker de bal toespelen. Vergeleken met Duitsland zijn wij maar een klein landje in de automotive industrie. Dat heeft als voordeel dat we innovatief en wendbaar zijn. Ik vergelijk Duitsland vaak met een grote tanker die moeite heeft van koers te veranderen. Maar reken erop, als het gebeurt zijn ze ook niet te stuiten. Wie daar nu als Nederlandse ondernemer in investeert, en het een jaar of drie volhoudt, zal daar uiteindelijk van profiteren.
Edwin Bestebreurtje van FIER Automotive - https://innovationorigins.com/nl/als-je-een-duitser-hebt-heb-je-hem-ook-helemaal-verslag-van-een-ondernemersreis-naar-beieren/
Mijn missie voor deze reis was om de markt te verkennen. Dat is goed gelukt: ik ga niet terug met een dik gevuld orderboek, maar wel met een stapel visitekaartjes. De komende tijd gaan we daar zeker opvolging aan geven.
Richard Bijlard van Power Research Electronics - https://innovationorigins.com/nl/als-je-een-duitser-hebt-heb-je-hem-ook-helemaal-verslag-van-een-ondernemersreis-naar-beieren/

Meer weten?

Mkoppers bom nl

Mark Koppers

Teamlead International Trade
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures