Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

VR platform VRee ontvangt investering van BOM en LUMO labs

VR platform VRee ontvangt investering van BOM en LUMO labs

Tilburg, 23 november 2016 - VRee BV, een Eindhovense virtual reality (VR) start-up, heeft een seed-investering ontvangen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en start-up accelerator LUMO labs. VRee is de ontwikkelaar van ‘s werelds eerste platform dat real-time full-body tracking in VR mogelijk maakt. Deze technologie opent de deur naar Active VR eSports en tal van toepassingen op het gebied van gaming, training en simulatie.

VRee zal de investering gebruiken om meer programmeurs en visueel ontwerpers aan te trekken voor de verdere ontwikkeling van het revolutionaire platform. Daarnaast wil het bedrijf investeren in sales en marketing. Deze inspanningen zullen erop gericht zijn om content-ontwikkelaars en eventcenters te informeren over hoe ze de technologie van VRee kunnen inzetten voor een meer meeslepende VR-ervaring.

eSports

“Met VRee kunnen spelers vanaf verschillende plekken ter wereld in een virtuele omgeving met elkaar gamen of eSports beoefenen. Dat betekent dat ze in real-time vrij kunnen bewegen met hun volledige lichaam (van kop tot teen),” aldus VRee CEO Andy Lürling. “We hebben het platform al laten zien aan een kleine groep VR-insiders die het er unaniem over eens zijn dat de mogelijkheden voor eSports competities, event centers en aanbieders van simulatietrainingen eindeloos zijn. Deze investering stelt ons in staat om een bredere cirkel van early adopters te laten zien wat we kunnen.”

Het VRee platform begon oorspronkelijk als een VR boogschietspel, dat in 2014 werd ontwikkeld als onderdeel van een studieproject aan de Fontys Hogeschool Eindhoven. Na hun studie gingen oprichters Menno Bischops en Roy Noten een samenwerking aan met de huidige CEO Andy Lürling. Hij heeft hen geholpen bij de transformatie van content- naar platformbedrijf.

Vanaf 2017 wil VRee zijn technologie in licentie aanbieden aan content- en hardware ontwikkelaars, die een software development kit (SDK) kunnen gebruiken om de VR-ervaring van hun gebruikers te verbeteren. Het platform werkt naadloos met VR accessoires zoals motion-capture pakken, headsets, controllers en handschoenen van verschillende leveranciers. Alle door deze apparaten verzamelde data worden verzonden naar VRee’s cloud-based platform, waar een zelfontwikkeld algoritme een geïntegreerde VR-ervaring creëert die gebruikers vervolgens op hun VR-bril krijgen te zien. Een andere unieke eigenschap is de manier waarop VRee de positie van spelers volgt. Dit gebeurt niet via de gebruikelijke ‘line-of-sight’ methode, maar via algoritmes. Hierdoor hoeven spelers niet binnen een door sensoren afgezet veld te blijven, maar kunnen ze vrij bewegen in een oneindig grote speelomgeving..

VRee is de eerste investering van de BOM in de VR-sector en volgt op de publicatie van haar rapport ‘VR/AR: Hype of serieuze business?’ eerder dit jaar. Volgens het rapport zouden ontwikkelaars van virtual reality en augmented reality (AR) veel sneller kunnen groeien als ze zich minder richten op klantspecifiekecontent en meer op de bouw van schaalbare platforms. 

“Gezien de aanwezigheid van zowel high-tech bedrijven als technische studenten van het hoogste niveau, biedt de provincie Brabant veel mogelijkheden voor ontwikkelaars van VR/AR platforms,” zegt Miriam Dragstra, directeur bij BOM Capital. “VRee laat heel mooi de kracht van onze regio zien en we zijn verheugd dat we deze veelbelovende ondernemers kunnen ondersteunen bij de verwezenlijking van hun ambities.”

Schaalbaar

Sven Bakkes, oprichter van LUMO labs: “VRee is een fantastisch voorbeeld van gedreven, visionaire ondernemers met een ongelooflijke focus. Ze hebben zeer schaalbare technologie ontwikkeld, die de basis vormt voor een businessmodel met verschillende applicaties en omzetstromen. Dat is waarom wij, als LUMO labs, hebben besloten deze high-potential start-up te ondersteunen.”

Om de kracht van het platform te laten zien heeft VRee het virtuele frisbeespel VRisb ontwikkeld. Vanaf volgend jaar zal het bedrijf zijn product in licentie geven aan eventcenters in binnen- en buitenland. Daar kunnen bezoekers de eerste games met VRee-optie, waaronder VRisb, spelen – en ervaren wat het betekent om in een oneindige virtuele wereld zichtbaar met je hele lichaam te bewegen

Meer weten?