Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Weer meer buitenlandse bedrijven naar Brabant in 2018

Weer meer buitenlandse bedrijven naar Brabant in 2018

Ook in 2018 verleidde de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) meer buitenlandse bedrijven om zich in de provincie te vestigen of er uit te breiden. BOM Foreign Investments ondersteunde 41 buitenlandse bedrijven, die in totaal €306 miljoen in Brabant investeerden, en zorgden voor 1.019 nieuwe directe banen. Brabant is opnieuw de derde grootste gastheer voor buitenlandse bedrijven in Nederland. Samen met Noord- en Zuid-Holland trekt de provincie 82% van het aantal vestigingen aan. 

Afgelopen jaar voegde het Poolse bedrijf CANPACK een derde productielijn toe aan hun innovatieve drankverpakkingenfabriek in Helmond, waardoor 120 extra banen voor de regio werden gecreëerd en de onderneming nog dichter op haar klanten kwam te zitten. De Chinese Li-Tong Group (Re-Teck) bracht haar eerste Nederlandse vestiging voor de verwerking van telecom en elektronische apparatuur naar Breda, en draagt daarmee bij aan een duurzame versterking van de Brabantse economie. De snelgroeiende bouwer van IT-infrastructuur Scale Computing uit de Verenigde Staten koos ’s-Hertogenbosch als ideale, centrale locatie voor haar advieswerkzaamheden in de Benelux. Het eveneens Amerikaanse UPS gebruikte geavanceerde sorteertechnologie voor de uitbreiding van haar logistieke capaciteit in Eindhoven. Met dit nieuwe distributiecentrum was een investering gemoeid van 130 miljoen euro, deze vestiging leverde bovendien ruim 200 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Internationale trends
Een aantal internationale trends is ten opzichte van vorig jaar onveranderd gebleven. “De belangstelling van Aziatische bedrijven om zich in Brabant te vestigen, is op het hoogste niveau ooit. De investeringen vanuit de Verenigde Staten bevinden zich daarentegen nog op het niveau van 2008 en 2009. We zijn echter positief over de toekomst, met weer een groei van het aantal projecten in portefeuille op deze belangrijke markt voor Nederland en Brabant.” zegt Eelko Brinkhoff, Manager BOM Foreign Investments & Trade. “Daarnaast wachten we af of de huidige ontwikkelingen rondom de Brexit in 2019 kansen voor Brabant gaat opleveren. Er is al behoorlijk wat beweging vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, maar in 2018 kozen bedrijven vooral nog voor Amsterdam, met name in de sectoren Legal, Finance en Media. BOM Foreign Investments staat continu in contact met de Brexit-teams van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Nederland en Londen. Bij bedrijven in het VK die overwegen hun logistieke, productie- en/of R&D-activiteiten uit te breiden of te verplaatsen naar het Europese vasteland zullen we uiteraard Brabant als vestigingslocatie onder de aandacht brengen.”

Focus
“Het aandeel eigen projecten in portefeuille is sterk toegenomen, onder andere door pro-actieve en gerichte acquisitie in een aantal focuslanden als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, China, Japan en Taiwan. Daarnaast richten we ons vooral op een drietal Brabantse topclusters, namelijk Life Sciences & Health, High Tech Systems & Materialen en Agrofood,” zegt Brinkhoff. “Deze gefocuste aanpak sorteerde een aantoonbaar effect in de afgelopen jaren. Daarbij kunnen we door de nauwe samenwerking met onze partners in de regio en daarbuiten – waaronder het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), REWIN West-Brabant, Brainport International, de Brabantse campussen en steden – dicht op de buitenlandse marktvraag opereren en ondersteuning op maat bieden.”

Bijna 20% van het totale resultaat over 2018 komt voor rekening van bedrijven die R&D-activiteiten in Brabant vestigden of verder uitbreidden. Doordat de regionale technologische clusters zich goed ontwikkelen en inmiddels grotere bekendheid in het buitenland genieten, ontstaat een kwalitatief betere aansluiting op deze ecosystemen. “Daarom zijn er binnen ons team tevens sectorspecialisten werkzaam die zich specifiek richten op innovatieve bedrijven in bepaalde buitenlandse markten. Uiteraard blijven we daarnaast ook de vestiging van logistieke en kantoorfuncties in Brabant pro-actief ondersteunen.”, aldus Brinkhoff. 

Investeringen in internationalisering
Provincie Noord-Brabant heeft de afgelopen vier jaar extra geïnvesteerd in het internationale netwerk van Brabant. Gedeputeerde Bert Pauli (economie en internationalisering): “De provincie heeft samen met haar ontwikkelingsmaatschappij de banden aangehaald met innovatieve regio’s binnen en buiten Europa. We organiseerden bijvoorbeeld extra bezoeken en handelsmissies. Daar plukken we nu de vruchten van. Bedrijven en kennisinstellingen weten buitenlandse partners beter te vinden voor handel en productontwikkeling. Het is goed nieuws dat de BOM nu ook de investeringen van buitenlandse bedrijven blijvend ziet toenemen. Nieuwe buitenlandse bedrijven in Brabant zijn bovendien steeds vaker kennisintensief; zij concurreren met unieke producten of diensten in plaats van op prijs. Zo is ruim 40% van de bedrijven die de BOM begeleidt actief in de hightechsector. Dergelijke bedrijven creëren niet alleen banen maar dragen ook bij aan het innovatieve vermogen.”

Meer weten?