Terug naar actueel

YieldComputer voorkomt verspilling door betere voorspelling

28 september 2020
5f71a6e4d69d4

Een winstgroei van meer dan 7.000 euro per hectare door een betere voorspelling van de oogst, dat belooft YieldComputer aan telers van aardbeien. Mede dankzij een financiële impuls van BOM Brabant Ventures, Rabobank en het Brabant Startup Fonds hoopt de startup uit Eindhoven binnenkort de eerste betalende klanten binnen te halen.

Een verkeerde inschatting van de opbrengst kost aardbeientelers veel geld. Gemiddeld zo’n 7.000 euro per hectare, becijferde de Eindhovense startup YieldComputer. Oorzaak: de prijsonderhandelingen met afnemers zijn gebaseerd op de verwachte productie. Niet op de werkelijke productie.

Door niet te vertrouwen op de ervaring en het onderbuikgevoel van de teler, maar op algoritmes en slimme camera’s, wil managing director Theo Slaats ervoor zorgen dat aardbeientelers hun oogst tegen de best mogelijke prijs kunnen verkopen en daarbij onnodige verspilling voorkomen.

5f71ca3a26965

Meer data, beter voorspellen

Slaats: “Telers willen hun afnemers niet teleurstellen. Daarom werken ze vaak met conservatieve schattingen en blijven ze zitten met aardbeien, die ze tegen een lagere prijs moeten verkopen. De aardbeienplant is weersgevoelig. De oogstschommelingen zijn lastig in te schatten. Hierdoor komt het voor dat er kilo’s bijgekocht moeten worden om aan de leveringsverplichting te voldoen, of dat teveel geproduceerde aardbeien in de diepvries of de jam verdwijnen."

"Door het gewas en de omgeving automatisch te monitoren en de bloemen en vruchten te tellen, kunnen we nu al vier weken vooruit de opbrengst net zo goed inschatten als de telers. Binnen een jaar verwachten we 50 procent, en binnen twee jaar verwachten we 75 procent beter te kunnen voorspellen. Al bij een verbetering van 50 procent wordt de winst per hectare volgens de berekeningen met onze pilot-telers met gemiddeld 7.000 euro per hectare verhoogd.”

Eerste klanten

“Met het geld dat we nu hebben opgehaald en dankzij een eerdere bijdrage van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant kunnen we nu een uitgebreide pilot starten met acht telers in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op totaal 38 hectare. In 2021 hopen we onze eerste betalende klanten binnen te halen en doen we een eerste pilot met een Spaanse teler. Daarna staat de voorspellingen voor andere soorten zacht fruit, zoals blauwe bessen en frambozen, op het programma.

Smart farming

“Het verduurzamen van onze voedselvoorziening is een van de speerpunten van de BOM, zegt business developer Pieter Meuwissen. “Smart farming, waarbij van allerlei hightech oplossingen worden ingezet, speelt daarbij een belangrijke rol. Er moet nog veel gebeuren, maar de businesscase van YieldComputer laat zien dat verduurzaming ook leidt tot mooie businesskansen.”

Meer informatie over YieldComputer vind je hier.

Meer weten?

Pmeuwissen bom nl

Pieter Meuwissen

Venture Developer
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures