Terug naar showcases

Microsure: BOM maakt eerste chirurgische robot voor open microchirurgie mede mogelijk

6578250168bda
90d5f56f be49 eb11 bb23 000d3ab9bf87

Robots kunnen operaties veiliger maken, de kans op complicaties verkleinen, hersteltijd verkorten, kosten verlagen en opereren op plaatsen die voor artsen zonder assistentie van een robot simpelweg onbereikbaar zijn. Ze helpen artsen. Met als ultiem doel dat de patiënt uiteindelijk sneller en/of betere zorg krijgt. De Eindhovense medtech-startup Microsure ontwikkelt de MUSA, een microchirurgische operatierobot met een ongekende precisie.

Microsure ontstond in 2016 door een klinische vraag vanuit het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) in samenwerking met de tech-expertise van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het bedrijf vestigde zich op het Science Park in Eindhoven, een voorname hub en broeinest voor innovatie. Vanuit daar werkt een team aan de ontwikkeling van de microchirurgische robot genaamd MUSA.

Supermicrochirurgen hechten de kleinste structuren. Daarbij werken ze op de grens van wat menselijk mogelijk is. De microchirurgen moeten gefocust blijven tijdens lange procedures waarbij de kleinste anatomische structuren aan elkaar gehecht worden. De robot van Microsure assisteert om te allen tijde met hoge precisie te kunnen hechten, zodat patiënten de beste mogelijke zorg krijgen. De nieuwste microchirurgische robot van Microsure, MUSA-3, biedt onder meer toegevoegde waarde in de reconstructieve en neurochirurgie, bijvoorbeeld bij het aanzetten van een vinger of het reconstrueren van de borst na borstkanker.

65796703c47ec
Chirurgische robotica is een belangrijke ontwikkeling om de zorg te verbeteren en toekomstbestendiger te maken. En dat is één van de sleutelthema’s van BOM. We zien veel potentie in de unieke technologie van Microsure en hoe ze die vertaald hebben naar toepassing in MUSA.”
Paul Vernooij, Investment Manager BOM

De robot heeft een submillimeter precisie, zodat lymfevaten, zenuwen en bloedvaten van minder dan een millimeter kunnen worden gehecht. Dit wordt gedaan met een draad die nog dunner is dan de gemiddelde menselijke haar. De chirurg zit ergonomisch in een console en kijkt naar het scherm van de digitale/hybride microscoop. De bewegingen van de joysticks, gemaakt door de chirurg, worden geschaald en handtrillingen wordt verwijderd. De eigen reusable instrumenten van de chirurg worden gebruikt in MUSA-3. Deze instrumenten zijn betrouwbaar, ze worden elke dag op de operatiekamer gebruikt en de chirurg is gewend om met deze instrumenten te opereren. De instrumenten zijn ook herbruikbaar, dat betekent dat ze na de operatie schoongemaakt worden en tijdens de volgende operatie weer gebruikt kunnen worden. Dit verlaagt de hoeveelheid afval en de kosten ten opzichte van instrumenten die na elke operatie weggegooid moeten worden.

Lilja Siemelink, Clinical Director Microsure: “We merken veel enthousiasme in het veld om met de robot aan de slag te gaan. Waar er initieel alleen werd nagedacht over het preciezer maken van de handbewegingen tijdens de vaatverbinding, wordt ook steeds meer duidelijk dat het extra comfort en rust veel meerwaarde heeft voor de chirurg. Ook begrijpen we dat jonge chirurgen met de robot veel sneller door de leercurve zijn en horen we dat het prettig is wanneer de oudere generatie de precieze operaties langer zouden kunnen uitvoeren dankzij de robot.“

657965fb49570
MUSA-3 bestaat uit twee delen, de console (links) en de robot (rechts) . De bewegingen van de chirurg gemaakt aan de joysticks van de console worden eerst verkleind en tremor (handtrillingen) wordt eruit gefilterd.  Vervolgens worden de bewegingen uitgevoerd door de instrumenten in de robotarm.

Veel potentie, ook veel hindernissen

In 2019, in de aanloop naar een tweede investeringsronde voor Microsure, stapt BOM in. Paul Vernooij, Investment Manager bij BOM: “Chirurgische robotica is een belangrijke ontwikkeling om de zorg te verbeteren en toekomstbestendiger te maken. En dat is één van de sleutelthema’s van BOM. Chirurgische robotica vergroot het menselijk kunnen enorm. Enerzijds omdat bepaalde operaties door méér artsen uitgevoerd kunnen worden met de hulp van een robot. En anderzijds maken robots ingrepen en operaties mogelijk die eerder nog niet mogelijk waren. We zien veel potentie in de unieke technologie van Microsure en hoe ze die vertaald hebben naar toepassing in MUSA.”

Van research naar een commerciële positie is een enorm lange en ingewikkelde weg in de robotchirurgie. Daardoor lukt het veel startups in dit domein niet om hun systeem op de markt te brengen. Bijvoorbeeld omdat ze om patenten van anderen heen moeten werken, ingehaald worden door (buitenlandse) concurrenten of omdat hun product uiteindelijk te duur of niet passend blijkt voor de toepassing. Daar ligt een belangrijke rol voor de BOM.

Stephan Hulsbergen, Venture Developer Medical Technology bij BOM: “In 2021 doorliep Microsure onderdelen Ready, Game, Set & Match van ons Startup Readiness Program. Daarin was met name aandacht voor klantonderzoek en het ontwikkelen van passende proposities.”

Sjaak Deckers, CEO Microsure: "Het Startup Readiness Programma was voor ons eigenlijk een start van een intern project om op een bredere manier nog eens goed naar alle customer requirements te kijken om echt zeker te weten dat we voor microchirurgen de best mogelijke robot zouden ontwerpen. Op die manier heeft de BOM, samen met de andere vroege investeerders, daadwerkelijk geholpen om onze propositie geschikt te maken voor een bredere groep investeerders. Daarnaast heeft de directe betrokkenheid bij het vormen van een goede Raad van Commissarissen (RvC), en de aanwezigheid van BOM als toehoorder in de RvC, ook meegeholpen.

Het Startup Readiness Programma liet ons op een brede manier nog eens goed naar alle customer requirements kijken om zeker te weten dat we voor microchirurgen de best mogelijke robot ontwerpen. Op die manier heeft BOM, samen met de andere vroege investeerders, geholpen om onze propositie geschikt te maken voor een bredere groep investeerders.
Sjaak Deckers, CEO Microsure

MUSA op weg naar de markt

BOM investeerde in 2019 in Microsure, samen met bestaande investeerder Innovation Industries Fund (IIF). In de periode 2020-2022 is er door IIF, BOM, Invest-NL en enkele private family offices nog ca 8 miljoen euro geïnvesteerd om de ontwikkeling van MUSA-3 mogelijk te maken. Daarnaast heeft Microsure een EIC-Accelerator Grant binnengehaald. 

Bas Naarding, Director Finance Microsure: "De internationale ervaring van de investeerders is van groot belang om de juiste internationale netwerken te kunnen benaderen."

MUSA-2, gelanceerd in 2019 en de voorganger van MUSA-3, is de eerste CE gecertificeerde microchirurgische robot. MUSA-2 is gebruikt tijdens verschillende klinische studies. De feedback verzameld tijdens deze studies en van professionals is gebruikt voor de ontwikkeling van MUSA-3.

MUSA-3 borduurt voort op de kracht en successen van MUSA-2 en biedt verbeterde beweeglijkheid, bereik en stabiliteit waardoor met gemak verschillende wondvlakken bereikt kunnen worden. Daarnaast is er een naadloze integratie met de eigen microinstrumenten van chirurgen. MUSA-3 is ontworpen om het veld van microchirurgie te revolutionaliseren.

6579664f4f8ab
De eigen reusable instrumenten van de chirurg worden gebruikt in MUSA-3.

In september 2023 haalt Microsure opnieuw financiering binnen van 38 miljoen euro. Met deze financiering zal Microsure de ontwikkeling van zijn nieuwste microchirurgische robot MUSA-3 afronden voor klinische studies, gevolgd door goedkeuring door de FDA in de VS en CE-markering in Europa. Het ontwikkelkapitaal van 38 miljoen euro komt van een groep van Nederlandse en internationale strategische investeerders, waaronder het European Innovation Council Fund (EICF), Kineo Capital en Invest-NL. 

Naar verwachting is het MUSA-3 in 2025 klaar voor de markt. Tot die tijd worden er klinische studies uitgevoerd in onder meer het MUMC+ met de voorganger MUSA-2, om zo veel mogelijk te leren van de robot operaties met als doel deze te optimaliseren. Daarnaast liet een in vitro onderzoek in Uppsala met 20 microchirurgen die meer dan 200 anastomosen (artificiële bloed vaatjes van 2 millimeter, red.) aan elkaar hechtten een opmerkelijk snelle leercurve zien voor chirurgen die MUSA-3 in hun praktijk opnemen. Andere in vitro onderzoeken onderstrepen de ergonomische voordelen voor chirurgen en neurochirurgische toepassingen van de technologie.

65796905a970e
De waardeketen is compleet in Brabant. Als BOM proberen wij het ecosysteem steeds verder te laten groeien en bij elkaar te brengen. Door events te organiseren. En door actief acquisitie te voeren met onze collega’s van Internationalisering. Binnen het ecosysteem wordt continu nieuwe kennis uitgewisseld; Microsure genereert nieuwe kennis waar het ecosysteem wat aan heeft en vice versa.
Mercedes Tuin, Investment Director BOM

Thuis in Brabant

Al decennialang worden in Noord-Brabant technologieën gebouwd die uiterste precisie en hoge complexiteit vereisen. De medische sector is hier nauw verbonden met het geavanceerde high-tech ecosysteem en gespecialiseerde technische universiteiten. Brabant is bovendien de thuisbasis van een groot aantal roboticaleveranciers en programmeurs, wat betekent dat specialistische componenten gemakkelijk te verkrijgen zijn en niet altijd van de andere kant van de wereld hoeven te worden verscheept. In veel gevallen kunnen deze geavanceerde componenten binnen de provincie worden geproduceerd.

Mercedes Tuin, Investment Manager bij BOM: “De waardeketen is compleet in Brabant. Als BOM proberen wij het ecosysteem steeds verder te laten groeien en ook bij elkaar te brengen. Door events te organiseren. En door actief acquisitie te voeren met onze collega’s van Internationalisering. Er wordt continu nieuwe kennis ontwikkeld. Op technologisch vlak. Maar ook over het robuust maken van systemen en bedrijven, de regulatory pathway, de relatie met artsen, feedback uit ziekenhuizen. Binnen Microsure wordt veel kennis gegenereerd waar ook de rest van het ecosysteem weer wat aan heeft. En vice versa.”

Microsure voelt zich dan ook enorm thuis in de regio en maakt ook volop gebruik van de expertise van de medtech-waardeketen in Brabant, waar ook de universiteit en regionale toeleveranciers toe behoren.

Rene Wenmekers, Director Quality and Regulatory Microsure: “Het ecosysteem in Zuidoost-Brabant is zeer veelzijdig, met grote bedrijven in semiconductor en healthcare, maar daarnaast ook een grote groep kleinere bedrijven. Wij werken nauw samen met MTA Group, een van die hoogwaardige toeleveranciers in de regio die veel complementaire kennis van robotmanufacturing hebben.”

Dit was de bijdrage van BOM in de Microsure-case

Ontwikkelen

  • Het aanbieden van en begeleiden tijdens het Startup Readiness Program met de focus op klantonderzoek en het ontwikkelen van passende proposities
  • Geadviseerd in de customer discovery fase; verschillende klantsegmenten gedefinieerd, waarvan één duidelijk eerste segment met een duidelijk prijspunt.

Investeren

  • Investering in 2019 samen met bestaande investeerder Innovation Industries Fund (IIF).
  • Vervolginvestering samen met IIF, Invest-NL en enkele private family offices om de ontwikkeling van MUSA-3 mogelijk te maken.
  • In de afgelopen jaren is BOM de onderneming (financieel) blijven steunen in opmaat naar de huidige Series B2 investeringsronde.
  • Samen met bestaande en nieuwe investeerders een ronde van in totaal EUR 38m geïnvesteerd in de onderneming.

Jouw medtech-innovatie verder ontwikkelen? Neem contact op

Shulsbergen bom nl

Stephan Hulsbergen

Venture Developer
Pvernooij bom nl

Paul Vernooij

Investment Manager
Mtuin bom nl

Mercedes Tuin

Investment Director Life Sciences & Medtech
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures