Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

VitalFluid laat gewassen groeien als de bliksem met schone oplossing

VitalFluid laat gewassen groeien als de bliksem met schone oplossing
zero-hunger responsible-consumption-and-production climate-action

Om het groeiende aantal monden te voeden, binnen de grenzen van onze planeet, moet de mondiale voedselproductie duurzamer worden. Daarvoor is het cruciaal om bijvoorbeeld het gebruik van kunstmest en pesticiden te verminderen. VitalFluid heeft daarvoor een oplossing, die het Brabantse bedrijf met behulp van de BOM introduceert in de glastuinbouw.

Het verhaal van VitalFluid is er een van pure natuurwetenschap. Als het bliksemt en regent dan krijgt dat regenwater tijdelijk een desinfecterende werking, dat wordt Plasma Activated Water (PAW) genoemd. De innovatieve startup VitalFluid bootst dat natuurprincipe na met mede door de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde plasmatechnologie. Met behulp van elektriciteit haalt VitalFluid stikstof uit de lucht en lost die op in water.

Groeiwater voor planten en zaden

Net zoals bij bliksem heeft het door VitalFluid ontwikkelde PAW – of bliksemwater – een desinfecterende werking. Nadat PAW op het gewas is gespoten verdwijnt de desinfecterende werking na verloop van tijd en resteert water met een mooie voedingsstof. Dit voedingsrijke en schimmel- en bacteriedodende ‘groeiwater’ is een zéér geschikt alternatief voor zowel chemische pesticiden als vervuilende kunstmest.

Focus op tuinbouw

Met de innovatieve oplossing kunnen de doelstellingen worden behaald om in 2030 met minder pesticiden (50%) meer biologisch te telen (minimaal 25%). Ook is het een kansrijke ontwikkeling om CO2-reductie te realiseren. Bij gebruik van duurzame energiebronnen is de het geproduceerde PAW van VitalFluid zelfs 100 procent circulair.

VitalFluid richt zich met haar techniek in eerste instantie op de glastuinbouw. Met alleen water, lucht en (groene) elektriciteit draagt de machine van VitalFluid bij aan een betere oogst. De output - Plasma Activated Water - is eenvoudig in te passen in de bestaande infrastructuur van een kas.

Op bezoek bij VitalFluid

De rol van BOM

VitalFluid ontving een financiële impuls van twee miljoen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en VDL participaties, onderdeel van VDL Groep. Met deze investering kon VitalFluid de R&D-activiteiten uitbreiden, verder bouwen aan de organisatie en de machines verkopen.

Maar de ondersteuning van BOM gaat verder. Via venture building begeleidt de BOM VitalFluid om consistent op te schalen. BOM adviseerde InvestNL om VitalFluid toe te voegen aan haar Fastlane-programma voor pioniers in de agri-foodsector. Fastlane ondersteunt bedrijven volgens een door de BOM-ontwikkelde methode en zet de juiste bedrijven bij elkaar. Zowel BOM als VDL hebben bijgedragen aan een vervolginvestering in het najaar van 2023, waarbij met Innovation Industries en Horticoop ook nieuwe investeerders aangesloten zijn.

Grondlegger van nieuwe industrie

VitalFluid zou daarmee ook wel eens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio. De kennis die wordt ontwikkeld is zowel elektrotechnisch, biologisch als chemisch van aard en biedt veel potentie voor werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe technologie.”

Het technische team van VitalFluid werkte samen met VDL aan de eerste serie systemen. VDL maakt de producten en VitalFluid test die van a tot z. De producten gingen in april dit jaar naar de Verenigde Staten. De tweede batch staat ook al klaar voor vertrek. De start van een derde en vierde productierun staat ook al in de steigers.

Toekomst

Hoewel VitalFluid zich dus allereerst richt op de glastuinbouw, zijn er meer toepassingen voor het bliksemwater. Denk aan schoonmaakmiddelen en de behandeling van brandwonden. Plasmawater heeft de potentie om brandwonden te desinfecteren. VitalFluid werkt samen met Erasmus MC, TU/e en Radboudumc om deze toepassing verder te onderzoeken.

Dit heeft BOM bijgedragen in de VitalFluid-case

Ontwikkelen

  • Venture building: begeleiding bij consistent opschalen
  • Introductie bij InvestNL: toevoeging aan Fastlane-programma

Investeren

  • Investering van 2 miljoen, samen met VDL participaties om R&D activiteiten uit te breiden & machines te verkopen
  • Vervolginvestering met VDL, Innovation Industries & Horticoop

Ook duurzaam groeien met jouw agri-food startup?