Terug naar actueel

5 redenen om mijn Life Sciences en Medtech bedrijf in Brabant te vestigen

22 september 2021
613a106ce8487

Als geboren, getogen en trotse Brabander heb ik één van de leukste banen die er is: het promoten van Brabant in het buitenland. Waarom? Omdat deze regio veel te bieden heeft voor (buitenlandse) bedrijven. Brabant biedt kansen voor buitenlandse bedrijven, maar is ook voor Nederlandse bedrijven met groeiambities interessant. Brabant heeft alles in huis om deze bedrijven te laten groeien, ontwikkelen en innoveren en mijn rol is om deze bedrijven hierbij op weg te helpen. Ik doe dit specifiek voor de Life Sciences en Health sector (hierna LS&H). Vaak wordt dan ook aan mij de vraag gesteld: noem eens 5 redenen waarom ik mijn bedrijf in Brabant zou moeten vestigen?

Zien is geloven! Daarom neem ik jullie graag mee op ontdekkingsreis door Brabant en de LS&H.

Reden 1: Ons kent ons ... met als basis Organon en Philips

Ons kent ons, zoals we in Brabant zeggen. Brabant heeft een uitgesproken sterke cultuur, geschiedenis en traditie in informele en constructieve partnerschappen gebaseerd op vertrouwen en open innovatie. De mensen die werken bij innovatieve (hierna LS&H) bedrijven hebben vrijwel allemaal een geschiedenis of connectie met Organon (MSD) of Philips. Dit maakt het dat bedrijven elkaar makkelijk weten te vinden, maar ook dat er industriekennis aanwezig is. Deze kennis zorgt ervoor dat deze bedrijven weten wat er voor nodig is om een product naar de markt te brengen.

Hier in Brabant lossen we problemen op aan de keukentafel, doen we dingen samen en staan binnen no-time CEO’s van bedrijven klaar om elkaar te helpen.

Reden 2: Innovatieve broedplaatsen

Veel (Medtech) innovaties en startups in Brabant komen vanuit de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e). Waar één van de 3 focus gebieden van de universiteit ‘Health’ is. Gelieerde instituten zoals ICMS, JADS en EASI hebben nationale en internationale bekendheid. En het recente succes van spin outs zoals Microsure, Xeltis en Preceyes bewijzen dit succes.

Daarnaast hebben we in Brabant met het Pivot Park in Oss en de High Tech Campus in Eindhoven (HTCE) twee hoogontwikkelde campussen die werken als groeiversneller voor bedrijven. Pivot Park gericht op Biopharma en de HTCE gericht op Medtech. Het werkt altijd enorm inspirerend om de ondernemersspirit op deze campussen te laten zien. Beide campussen hebben een sterk start up ecosysteem met veelbelovende bedrijven zoals Glycostem, Usono, Cytrill, etc

Daarnaast kun je op plekken zoals het Holst Center, Pivot Park Screening Center, Philips Innovation Campus en de AI innovation Hub de meest recente innovaties o.g.v. AI, Drug Development, Medical Wearables en Imaging zien. En in combinatie met indrukwekkende buren zoals MSD, Organon, Astra Zeneca, Philips, Intel en Aspen maak je bij die buitenlandse bedrijven altijd een goede indruk.

Reden 3: De aanwezigheid van de volledige waardeketen op het gebied van Medtech en Pharma

De aanwezigheid van de volledige waardeketen op het gebied van Medtech en Pharma laat zien dat Brabant een volwassen en bloeiende LS&H sector heeft. De aanwezigheid van onder meer onderzoek, productie en logistiek in een relatief klein geografisch gebied is iets om trots op te zijn, maar het is vooral ook een uitnodiging voor buitenlandse bedrijven om onderdeel uit te maken van dit ecosysteem. Bewijs hiervan zijn indrukwekkende cijfers die dit onderschrijven zoals:

  • De helft van de totale Nederlandse productiewaarde in Life Sciences & Health (zo’n tien miljard euro) komt voor rekening van Noord-Brabant.
  • Bijna een kwart van alle banen in deze sector komt in deze provincie terecht.
  • Vooral biotech groeit stormachtig: het aantal nieuwe vestigingen groeide sinds 2014 met 43% en het aantal banen in deze industrie verdubbelde.
  • 90% van de Medtech patenten komt uit Brabant.

Reden 4: Nauw verbonden met andere clusters in Nederland, maar met een sterk eigen focus

Brabant maakt deel uit van het Nederlandse (hierna LS&H) ecosysteem. Je kan Oss niet los zien van Nijmegen, Boxmeer van Wageningen of Eindhoven van Utrecht, Leiden en Maastricht. Brabant heeft een duidelijk focus, maar het mooie is, is dat het complementair en aanvullend is aan de andere clusters in Nederland. Een mooi voorbeeld hiervan is de recent goedgekeurde groeifonds aanvraag van Regmed XB, waarin de verschillende krachten van de regio’s zijn gebundeld waardoor de gehele keten van ontwikkeling en kleinschalige productie van biomaterialen, stamcellen, micro- en macroweefsels voor gepersonaliseerde toepassingen bestreken wordt. In Brabant zijn we volop bezig met het oprichten van het Smart Biomaterials Consortium, weer een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven in Brabant gaan samenwerken aan innovaties van de toekomst.

Reden 5: Perfecte geografische en logistieke ligging in Europa tussen LS&H hotspots.

And last but not least.. in het verleden en nog steeds kiezen vooraanstaande LS&H bedrijven zoals Amgen, Repligen, Hollister, Illumina en Janssen Cilag, Brabant primair voor de uitstekende ligging in Europa maar. Maar naast logistieke en of marketing en sales activiteiten zie je ook dat deze bedrijven steeds beter het ecosysteem in Brabant leren kennen en andere activiteiten zoals productie en of R&D toevoegen. Amgen in Breda is een mooi voorbeeld en een van de grootste werkgevers met daarnaast ook een grote maatschappelijke en regionale betrokkenheid.

Hopelijk zijn jullie nu net zo’n enthousiast als ik over wat Brabant op het gebied van Life Sciences te bieden heeft. Mocht je nog meer willen weten over de sector of interesse hebben om je LS&H bedrijf te willen vestigen in Brabant dan kom ik graag in contact want: zien is geloven!

Downloads

Lees de verdiepende studie over Life Sciences & Health in Brabant.

Meer weten?

In Brabant werken we aan het toekomstbestendig verbeteren van gezondheid en het bevorderen van ieders kwaliteit van leven en welvaart. De BOM draagt hier samen met ondernemers aan bij door in te zetten op gepersonaliseerde behandelmethodes, digitale zorg en toepassingen van sleuteltechnologieën als fotonica, nanotechnologie en robotica.
Naar het thema gezonde toekomst

Meer weten?

Ttaminiau bom nl

Thijs Taminiau

Teamlead Foreign Investments
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures