Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Brabant steeds aantrekkelijker voor buitenlandse R&D-activiteiten

Brabant steeds aantrekkelijker voor buitenlandse R&D-activiteiten

De provincie Noord-Brabant wordt steeds aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven die R&D-activiteiten in Europa willen uitvoeren. Van alle vestigings- of uitbreidingsprojecten die de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in 2019 begeleidde, had ruim een kwart een R&D-component. Dat blijkt uit de jaarcijfers van BOM Foreign Investments.

In 2019 begeleidde BOM Foreign Investments 50 buitenlandse bedrijven bij vestiging of uitbreiding in Brabant. Daarmee is in totaal € 238 miljoen aan investeringen gemoeid, wat de komende drie jaar naar verwachting 2.302 nieuwe arbeidsplaatsen oplevert. Eelko Brinkhoff, Manager BOM Foreign Investments & International Trade: “Nog nooit begeleidden we in één jaar zoveel projecten, en nog nooit was de R&D-component zo groot. Gezien de huidige omstandigheden mogen we spreken van een bijzonder resultaat.”

Meer R&D

Hiermee onttrekt Brabant zich aan een neerwaartse trend, waar regio’s over de hele wereld mee kampen. “Geopolitieke spanningen, handelsoorlogen en de onzekerheid rondom ontwikkelingen zoals de Brexit leiden tot grote terughoudendheid onder buitenlandse investeerders”, vertelt Brinkhoff. “De huidige resultaten bevestigen de waarde van een sterk merk in een roerige wereld, en laten zien dat onze strategie werkt. Dankzij jarenlange investeringen in ons relatienetwerk en de promotie van Brabant als vestigingsregio lukt het ons ook in moeilijke tijden om steeds meer projecten aan te trekken.”

De afgelopen jaren werkte de provincie, in samenwerking met de BOM, hard aan het versterken van haar internationale netwerk en de reputatie van Brabant in het buitenland. “Het is goed nieuws dat we door een slimme strategie steeds meer innovatieve bedrijven weten aan te trekken die van grote waarde zijn voor Brabant”, aldus Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling. “Deze bedrijven brengen unieke kennis, processen en een eigen klantenkring mee. Brabantse toeleveranciers, dienstverleners en kennisinstellingen werken daarom graag met hen samen. Zij versterken het economische netwerk en leveren daarmee een blijvende bijdrage aan onze concurrentie- en innovatiekracht.”

Technisch talent

Delta Electronics is een van de buitenlandse bedrijven die vorig jaar een uitbreiding met R&D-activiteiten aankondigde. Na 15 jaar in Eindhoven betrekt het Taiwanese bedrijf in 2021 zijn nieuwe gebouw op de Automotive Campus in Helmond. Tim Lee, General Manager van de businessgroep Industrial Automation voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), roemt vooral de beschikbaarheid van technisch talent en het lokale ecosysteem. “We willen een leidende rol spelen bij de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor slimme steden, en hier zijn alle ingrediënten aanwezig om dit mogelijk te maken”, aldus Lee.

Topsectoren 

In 2019 had 28% van de projecten die de BOM begeleidde een R&D-component; een jaar eerder was dat nog 17%. Deze buitenlandse bedrijven zijn vooral actief in de topsectoren HTSM, ICT en Life Sciences & Health. “Het voorbeeld van Delta Electronics past goed bij onze ambitie om reeds gevestigde buitenlandse bedrijven aansluiting te laten vinden bij het regionale innovatie ecosysteem”, aldus Brinkhoff.
“Al jaren zien wij een gestage groei in het aantal leads met R&D-activiteiten. Het afgelopen jaar was een uitschieter, maar een gemiddeld niveau van 20-25% per jaar voor bevestigde projecten moet haalbaar zijn. Dat vergt wel blijvende investeringen in ons internationale netwerk en de profilering van Brabant als aantrekkelijke partner voor buitenlandse bedrijven in de topsectoren.”

Hierin werkt BOM Foreign Investments nauw samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en regionale partners als Brainport Development, REWIN, de Brabantse gemeenten en campussen zoals High Tech Campus en Pivot Park. Brinkhoff:
“Samen zijn we in staat om steeds meer buitenlandse bedrijven te bereiken die de regio kunnen versterken. En daarmee maken we, zelfs in deze uitdagende tijd, het verschil voor Brabant.” Recent werd deze positie onderschreven door de toekenning van de FDI Strategy Award. In de categorie mid-sized European regions neemt Brabant hier de tweede plaats in.

Meer weten?