Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Hoe is het nu met... Orbisk?

Hoe is het nu met... Orbisk?

Één jaar geleden brachten we naar buiten dat Orbisk, de startup die met behulp van AI voedselverspilling wil voorkomen, ruim 1 miljoen euro had opgehaald om haar technologie op grote schaal in de markt te zetten. Waar staat Orbisk nu?

Een gemiddeld restaurant heeft minimaal 10.000 kilo voedselafval per jaar. Met de oplossing van Orbisk is het mogelijk om tot 70% van deze verspilling te voorkomen. Orbisk voorziet de afvalcontainer van een weegschaal en een camera. Bij het weggooien maakt de camera een foto en wordt het gewicht bepaald door de weegschaal. AI bepaalt automatisch wat er precies wordt weggegooid. Via een online dashboard krijgt de klant inzicht in wat en hoeveel er wordt weggegooid. Hiermee kunnen planning, inkoop, aanbod en bereidingsprocessen worden geoptimaliseerd om hiermee de duurzaamheid en winstgevendheid te verbeteren.

Orbisk bij het Leids Universitair Medisch centrum

Orbisk één jaar verder

  • Orbisk groeit hard. Mede dankzij Europese subsidie heeft Orbisk haar technologie sneller opgeschaald en zijn ze internationaal gegroeid. In slechts 1 jaar tijd zijn ze gegroeid van 50 naar 150 monitors in 9 verschillende landen. Gemiddeld reduceren locaties 30% tot 50% van hun voedselafval.
  • Orbisk breidt uit. Naast hotels, cateraars en restaurants richten ze zich nu ook op ziekenhuizen en zorginstellingen én dat is slim. Jaarlijks wordt namelijk ongeveer 40% van het voedsel dat is ingekocht door ziekenhuizen en zorginstellingen verspild. Bij het Leids Universitair Medisch centrum is het voedselafval inmiddel al met 80% gereduceerd.
  • Orbisk maakt impact. Hun missie is het wereldvoedselsysteem te veranderen en te leven in een wereld zonder verspilling. Orbisk ontwikkelt nu ook monitoren met minder functionaliteiten tegen lagere kosten, die nog steeds voldoende inzicht geven in de voedselverspilling van een locatie. Hiermee wordt het ook voor kleinere locaties interessant om samen met Orbisk voedselverspilling te gaan bestrijden. Samen maak je namelijk een veel grotere impact!