Terug naar actueel

Publiek ontwikkelbedrijf gaat voor lokaal eigenaarschap en lokale opbrengsten bij wind- en zonneparken

19 juli 2023
64b7fec237b94

Het Energiefonds Brabant (beheerd door BOM) gaat samen met de gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Loon op Zand, Oisterwijk en Tilburg wind- en zonneparken ontwikkelen om duurzame elektriciteit op te wekken. Daarvoor is in juli 2023 het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS B.V. (‘Publiek Ontwikkelbedrijf’) opgericht.

Het Publiek Ontwikkelbedrijf komt voort uit de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). Hierin hebben gemeenten, waterschappen en provincie Noord-Brabant plannen gemaakt voor de opwek van duurzame elektriciteit in ‘energiehubs’, of wel grootschalige wind- en/of zonneparken.

We willen de overstap naar duurzame energie zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. Wij doen dat door het initiatief te nemen bij de ontwikkeling van wind- en zonneparken. Zo kunnen we beter sturen op inwonerparticipatie en minimaal 50 procent lokaal eigendom. Zo profiteren inwoners en bedrijven in de regio maximaal van de energie-opwek.
Rik Grashoff, wethouder in Tilburg en voorzitter van Stuurgroep Publiek Ontwikkelbedrijf
Publiek ontwikkelbedrijf gaat voor lokaal eigenaarschap en lokale opbrengsten bij wind- en zonneparken - Regio Hart van Brabant

Publiek ontwikkelbedrijf gaat voor lokaal eigenaarschap en lokale opbrengsten bij wind- en zonneparken - Regio Hart van Brabant

Gemeenten in Hart van Brabant en het EFB gaan met het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS B.V. gezamenlijk wind- en zonneparken te ontwikkelen.

Lees verder op Regio Hart van Brabant

Regionale Energie- en Klimaatstrategie Regio Hart van Brabant

De Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) brengt in Hart van Brabant in kaart hoe en waar energie bespaard en duurzaam opgewekt kan worden en hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat doen ze met zorg voor de natuur en ons landschap, zodat we er fijn en veilig kunnen wonen en werken, nu en in de toekomst.


In de REKS streven ze naar minimaal 50 procent lokaal eigendom bij projecten voor de opwek van duurzame energie. Dat betekent dat inwoners daadwerkelijk mogen meepraten, meedoen en mee mogen profiteren in de exploitatie van de energiehubs. Kijk voor meer informatie op regio-hartvanbrabant.nl/reks.

Headerfoto: © Joris Buijs

Meer weten?

Kdenhouting bom nl

Koen den Houting

Investment Manager Renewable Energy
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures