Terug naar actueel

Versterking voor Agrofood bedrijven met Food2020

16 februari 2017
58a58d47e9f71

Food2020 wil de concurrentiepositie van kleine en middelgrote bedrijven (mkb's) in de foodsector in het Duits-Nederlandse grensgebied versterken. Bedrijven kunnen financiële en vakinhoudelijke ondersteuning krijgen bij het implementeren van innovatieve ideeën voor producten en processen. Grensoverschrijdende netwerken worden opgebouwd of verstevigd en last but not least: ze krijgen hulp bij het vinden van geschikte vakkrachten. 

Eén van de bedrijven die onder de vlag van Food2020 vanuit een innovatieproject nieuwe technieken inzet, is Plantlab. Samen met vier andere Nederlandse en Duitse bedrijven en twee onderzoeksinstituten, waaronder Fraunhofer, werken ze aan in het innovatieproject “Interactive Urban Farming”. Het doel van het project is om variaties in gewassmaak te kunnen omschrijven zoals de smaak van wijn beschreven wordt. 

Urban farming

Waarom zijn aardbeien lekkerder in mei dan in februari? En hoe kan het nu dat er in soms een hele periode geen lekkere, verse kruiden in een supermarkt te koop zijn? Het produceren van groente en fruit is in veel gevallen erg afhankelijk van het weer. En dat heeft zijn weerslag op smaak. Om het hele jaar wel alle schappen op de groenteafdeling vol te hebben liggen (met acceptabele producten), worden producten de hele wereld over verscheept.

Maar wat als het nu mogelijk is om een kwekerij direct naast de supermarkt te bouwen? Op die manier kan de CO2-footprint flink verminderd worden. Dankzij de technieken die gebruikt worden in urban (metropolitan) farming is het mogelijk om voedsel lokaal en jaarrond te verbouwen in de stad. 

PlantLab

PlantLab, een MKB-bedrijf uit ’s-Hertogenbosch ontwikkelt dergelijke “urban farms”, en zorgt dat het complete productie proces in zo’n urban farm optimaal draait. PlantLab werkt wereldwijd samen met afzetpartijen aan de implementatie van deze nieuwe manier van produceren. De marktpotentie van metropolitan farming lijkt veelbelovend. Volgens analyses van Markets & Markets  zal de markt voor metropolitan farming jaarlijks groeien met maar liefst 30,7% en in 2020 $3,88 miljard waard zijn. 

Doordat metropolitan farming in een geheel gecontroleerde omgeving plaatsvindt, kan er het hele jaar een constante kwaliteit geproduceerd worden. Sterker nog, het is mogelijk om gewassmaak te variëren door enkel de omstandigheden waarbij de plant opgroeit te wijzigen. 

Tegen deze achtergrond wordt in het Food2020-project gewerkt aan een nieuwe meetmethode om op een snelle manier de smaak van planten in kaart te brengen. Hiervoor worden spectrale technieken gebruikt: er wordt als het ware een scan van het blad gemaakt en dankzij een database met gegevens over inhoudsstoffen en smaak, komt er direct informatie over die smaak voor de consument beschikbaar. Op die manier weet je zonder te proeven welke smaak je koopt, en welke smaak het meest geschikt is voor het gerecht dat je willt maken.

Food2020

Benieuwd of Food2020 ook voor u mogelijkheden kan bieden? Meer informatie vindt u op de projectpagina.

Meer weten?

Cdietvorst bom nl

Chantal Dietvorst - ten Tije

Managing Director Ecosystems Development and member MT
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures