Terug naar evenementen

Economische missie naar Maleisië en Vietnam met demissionair minister-president Rutte

29 oktober 2023 - 3 november 2023
Maleisië en Vietnam
64ae66097849b

Ben je zakelijk actief in halfgeleiders, hightech of in digitalisering? En ben je benieuwd naar de zakelijke kansen in Maleisië en Vietnam? Neem dan deel aan deze missie naar Maleisië en Vietnam, van 29 oktober tot 3 november 2023.

Demissionair minister-president Mark Rutte is voornemens in beide landen aan te sluiten bij een deel van het programma. Brigit van Dijk - van de Reijt, CEO van BOM zal optreden als zakelijk missieleider deze reis.

Voor wie?
Deelname staat open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in de sectoren hightech manufacturing en digitalisering.

Hightech manufacturing:

  • Halfgeleiders en chipontwerp
  • Elektronica
  • High-precisie
  • Industrie 4.0 toepassingen

Digitalisering:

  • Softwareontwikkeling en ICT diensten
  • Kunstmatige intelligentie (AI), cyberveiligheid en Big Data

Marktkansen in Maleisië
De Maleisische economie is gericht op export. Voor de maakindustrie is Maleisië bijvoorbeeld een belangrijk land.

  • De laatste jaren is vooral de uitvoer van hightechproducten hard gegroeid. In 2021 tot een waarde van ruim $ 100 miljard. De halfgeleiderindustrie is daarbinnen belangrijk. Maleisië is goed voor 7% van de handel in halfgeleiders wereldwijd, vooral in de backend.
  • Maleisië biedt ook kansen aan bedrijven en organisaties om productieprocessen te automatiseren en te verbeteren. Vooral in de automotive, voedselbewerkings- en medische sector.
  • De snelle groei van de digitale economie (12% per jaar) zorgt ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven in outsourcing en in kunstmatige intelligentie (AI), cyberveiligheid en Big Data.

Internationale bedrijven ervaren in Maleisië een fijn ondernemersklimaat en een goed ontwikkeld ecosyteem met investeringssteun door de overheid. Bij het ondernemen in Maleisië helpen ook de goede infrastructuur en het hoge opleidingsniveau van de Engelssprekende bevolking.

In onderstaand marktrapport lees je meer over kansen in de Maleisische maakindustrie.
Marktrapport Maleisië: smart industry-kansen in de maakindustrie (rvo.nl)

Marktkansen in Vietnam
Vietnam heeft zich snel ontwikkeld tot tweede exporteur van hightechproducten naar Noordwest-Europa. Het land heeft nu een marktaandeel van 6% wereldwijd. De hightech sector is de afgelopen 5 jaar met 19% gegroeid.

In Vietnam zijn grote productielocaties. Zo ondernemen Samsung, Foxconn, Intel en Panasonic wereldwijd vanuit Vietnam. Het ecosysteem rond deze bedrijven is nog volop in ontwikkeling, maar groeit wel snel.

Steeds meer Nederlandse hightechbedrijven richten zich op Vietnam.

  • Vietnam is vooral aantrekkelijk door de jonge, hardwerkende beroepsbevolking, die steeds beter is opgeleid. Ook zijn arbeidskosten redelijk laag.
  • Vietnam heeft een strategisch goede ligging en grenst bovendien aan China.
  • Vietnam heeft veel vrijhandelsverdragen gesloten. Hierdoor is het land makkelijk op te nemen in een regionale productieketen.
  • In Vietnam liggen veel marktkansen. Vooral in hightech manufacturing (halfgeleiders, elektronica, high-precisie), chipontwerp, software ontwikkeling en in industrie 4.0-toepassingen voor de maakindustrie.

Waarom deelnemen?
Maleisië en Vietnam zijn groeimarkten in Zuidoost Azië, met een grote maakindustrie die snel digitaliseert.
Nederlandse bedrijven en kennisinstituten uit de sectoren hightech manufacturing en digitalisering kunnen tijdens de missie:

  • Kennismaken met Maleisische en Vietnamese markten.
  • Eigen marktkansen onderzoeken in Maleisië en Vietnam.
  • Bestaande contacten in Maleisië en Vietnam verstevigen.
  • In contact komen met mogelijke Maleisische, Vietnamese en andere internationale zakenpartners, opdrachtgevers en/of Maleisische en Vietnamese overheden.

De aanwezigheid van de Nederlandse minister-president geeft je de kans om op hoog niveau contacten te leggen in Maleisië en Vietnam en deze uit te bouwen. Ook kun je in zijn bijzijn MoU’s, contracten of intentieverklaringen ondertekenen.

Programma
Op het collectieve programma staan de volgende onderdelen:

    • Business forum en informatieve sessies gericht op business development, ecosysteem en vestigingsklimaat.
    • Pitch sessies met potentiële business partners, toeleveranciers, distributeurs en relevante overheids- en branchverenigingen.
    • Bedrijfsbezoeken bij high tech-, software- en ICT bedrijven.
    • High level netwerkevenementen als recepties, lunches, diners en roundtables met business executives en business en government executives met deels in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte.

Tijdens de missie bezoeken wij Penang en Kuala Lumpur (Maleisië) & Hanoi en Ho Chi Minh City (Vietnam).

Bekijk op de site van RVO het Engelse meer gedetailleerde programma per dag voor deze reis.

Organisatie
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Algemene Zaken, het Nederlands economisch netwerk in Maleisië en Vietnam, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en betrokken brancheorganisaties.

In maart 2023 heeft de BOM in samenwerking met Brainport Industries een verkenningsreis georganiseerd naar Singapore, Maleisië en Vietnam voor bedrijven uit de high-tech maakindustrie. Ben je nog nooit mee op missie geweest en wil je een beeld krijgen van hoe een dergelijke missie ongeveer verloopt? Lees dan hier het artikel over de reis in maart.

Meer weten over de reis, neem dan contact op met

Lbok bom nl

Liane Bok

Project Coördinator International Trade
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures