Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

LionVolt: de superbatterij van de toekomst komt uit Eindhoven

LionVolt: de superbatterij van de toekomst komt uit Eindhoven
affordable-and-clean-energy decent-work-and-economic-growth responsible-consumption-and-production climate-action

Batterijen spelen een cruciale rol in een duurzaam energiesysteem. Ze vangen niet alleen pieken en dalen in energieproductie op, maar zijn ook onmisbaar in elektrisch vervoer. Wereldwijd werken tal van bedrijven aan de batterij van de toekomst, zoals het Eindhovense LionVolt. Mede dankzij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) kan deze startup de ontwikkeling van haar revolutionaire batterij versnellen.

De nieuwe generatie batterijen is op meerdere vlakken beter dan de huidige lithium-ion-batterijen. Hij is minder zwaar, veiliger, laadt sneller op en slaat meer energie op. Nieuwe batterijtechnologieën spelen niet alleen een rol in de opslag van groene energie. Ook de automobielindustrie kan met een nieuwe generatie accu’s pas echt op grote schaal elektrificeren. Omdat ze sneller opladen, een hogere actieradius hebben en minder schadelijk zijn voor het milieu. De innovatieve technologie van LionVolt kan weleens voor die versnelling zorgen. Grote spelers in de automotive kijken met veel interesse naar LionVolt.

LionVolt

De techniek

LionVolt is een spin-off van TNO. In Holst Center ontwikkelde TNO een revolutionaire 3D-batterijtechnologie, waarbij met behulp van nanotechnologie dunne filmlagen worden aangebracht op metaalfolie. LionVolt gebruikt die technologie voor de ontwikkeling van haar innovatieve batterij. Die is niet alleen beter maar ook veiliger, omdat ze in tegenstelling tot huidige accu’s niet in brand kan vliegen. Ook draagt de technologie bij aan lagere productiekosten, waardoor de inzet van batterijen financieel aantrekkelijker wordt.

Een schaalbare productielijn

In 2021 haalde LionVolt vier miljoen euro op bij onder meer Innovation Industries, BOM en Sake Bosch. BOM investeert in LionVolt omdat het bedrijf een enorm potentieel heeft én omdat het naadloos aansluit bij BOM’s focus om innovaties op het gebied van batterijopslag aan te jagen.

Brabantse toeleveranciers

Bijna 80 procent van de techniek die nodig is om een productielijn voor de nieuwe batterij te bouwen, kan in Brainport gemaakt worden. Daarin is een grote rol weggelegd voor Brabantse toeleveranciers, zoals het BOM-portfoliobedrijf SparkNano, dat machines maakt waarmee de dunne laagjes van de batterij worden geproduceerd. Door gebruik te maken van de relevante kennis en expertise op Brainport kan LionVolt in korte tijd een schaalbare productielijn realiseren.

Venture building door de BOM

Om uiteindelijk die weg naar de gebruiker te vinden, is naast doorontwikkeling van technologie en kapitaal óók marktkennis nodig. Daar speelt de BOM een rol in, met een methodiek die erop gericht is om innovatieve bedrijven naar de volgende fase van hun bestaan te loodsen: venture building. Zo begeleidde BOM LionVolt intensief bij het ontwikkelplan en bracht focus aan in de activiteiten. Zoals het marktsegment waar het bedrijf zich op moet richten, aan welke aspecten het bedrijf moet werken, maar ook wat de bewijslast is waarmee het vertrouwen van nieuwe investeerders wordt gewekt.

Van concept naar de markt duurt jaren en is vaak een kapitaalintensief traject, zeker op het moment dat een bedrijf wil opschalen. De BOM wil dat startups die kansrijke, klimaatneutrale oplossingen ontwikkelen, kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven. Zo leveren ze een wezenlijke bijdrage aan de economie en werkgelegenheid in Noord-Brabant. Op deze manier heeft de BOM de afgelopen paar jaar al meer dan zeshonderd impactvolle bedrijven op weg geholpen.

Toekomst

Begin 2024 wil LionVolt de eerste samples gaan leveren aan een select groepje klanten in de markt voor onder meer horloges en kleine medische apparaten. Hun ervaringen vormen de volgende stap richting een batterij die klaar is voor de markt. Pas in een later stadium wil LionVolt tests gaan uitvoeren met elektrische auto’s.

Dit heeft BOM bijgedragen aan de LionVolt-case

Ontwikkelen

  • Marktkennis, intensieve begeleiding bij het ontwikkelplan en focus aanbrengen in de activiteiten

Investeren

  • Kapitaalverstrekking samen met Innovation Industries en Sake Bosch

Ook samen met BOM impact maken? Neem contact op