Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

BECC Flex: flexibele energiesystemen bij Bio Energie Centrale Cuijk

BECC Flex: flexibele energiesystemen bij Bio Energie Centrale Cuijk

Het gaat goed met de aanleg van zonneparken en windmolens. Zo goed dat in het zonnige voorjaar van 2023 liefst 58 procent van de gebruikte stroom duurzaam werd opgewekt. Maar doordat de elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen als zon en wind afhankelijk is van het seizoen en het weer, hebben netbeheerders andere stroomproducenten nodig die snel kunnen omschakelen op basis van vraag en aanbod zodat er geen tekort of overschot aan elektriciteit op het netwerk ontstaat. Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) en BOM investeren samen in flexibele energiesystemen. 

Een bezoek aan Bio Energie Centrale Cuijk (BECC)

De energietransitie stimuleren is een van onze taken. BECC Energy Hub gaat als een van de eerste opslagprojecten operationeel, zoiets moeten wij als BOM ondersteunen Koen den Houting, Investment Manager Renewable Energy bij de BOM

BECC Energy Hub

Door de onbalans op het elektriciteitsnet is er steeds meer behoefte aan de opslag van energie. Dat kun je met verschillende technologieën doen. Bij BECC is recent bijvoorbeeld een groot batterijsysteem en een e-boiler geplaatst. Hiermee levert het energieopslagproject een bijdrage aan de balans van het Nederlandse elektriciteitsnet, een van de grote vraagstukken bij de integratie van duurzame productiebronnen. BECC wordt hiermee een zogenaamde Energy Hub.

“Wij geloven in BECC als Energy Hub en we verwachten er veel van”, zegt Koen den Houting, Investment Manager Renewable Energy bij de BOM. “De energietransitie stimuleren is een van onze taken. BECC Energy Hub gaat als een van de eerste opslagprojecten operationeel, zoiets moeten wij als BOM ondersteunen.”

Grote ambities

Deze samenwerking met BECC is een mooie stap, volgens Den Houting, maar we zijn er nog lang niet: “Om het elektriciteitsnet in balans te houden, hebben we nog honderden van dit soort projecten nodig.” De realiteit is echter dat ze vrij moeilijk van de grond komen; er blijken vrij veel hordes te nemen, zoals bij de uitgifte van vergunningen, maar ook op financieel vlak. Den Houting: “BOM ondersteunt projecten als BECC Energy Hub met advies en financiële middelen om te laten zien aan de markt dat energieopslag wel degelijk werkt.”


Meer weten over deze casus of ben je op zoek naar ondersteuning bij een innovatief energieproject? Neem contact op met Koen of Ernst via onderstaande contactgegevens. 

Ook ondersteuning bij jouw innovatieve energieproject?